Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konaković: Imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH plod političkog dogovora

Preuzmite sliku

Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Elmedin Konaković izjavio je da je taj Dom danas imenovao troje sudija Ustavnog suda BiH, kao plod političkog dogovora.

Za sudije Ustavnog suda FBiH Dom naroda na današnjoj sjednici imenovao je Ajšu Softić, iz reda bošnjačkog naroda, Mirka Milićevića, iz reda hrvatskog naroda, kao i Branimira Orašanina, kandidata iz reda srpskog naroda.

– Ovo nije lista Visokog sudskog i tužilačkog vijeća po broju glasova i nije lista najboljih kandidata, nego je kako je rekao predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara plod političkog dogovora. Tu treba da sjede ljudi koji u narednim godinama i godinama treba da odlučuju da li je ovaj ustavni poredak zaštićen ili ne, a izabrani su na ovakav način. Treba se zapitati kako će funkcionisati država sa ovim ljudima koji su na ovakav način izbrani – kazao je Konaković.

Po njegovim riječima, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara danas je delegatima rekao da je predložio listu kandidata za sudije Ustavnog suda “nakon što je imao političke pritiske”.

– Nakon toga je predložio listu koja može proći. Govorimo o izboru sudija Ustavnog suda FBiH, jedne od krovnih institucija pravosudnog sistema, u kojem nam javno priznaju SDA i HDZ da politički biraju, i da prave samo ono oko čega se stranke dogovaraju. Za mene je to sramotan, neciviliziran i neljudski proces – poručio je Konaković novinarima tokom današnje sjednice Doma naroda PFBiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje