Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konaković: Da su u SDA imali vremena, možda bi nas zaustavili ali ne jedu više veliki male, nego brzi spore

Preuzmite sliku

Da smo SDA dali još vremena možda bi nas i zaustavili, ali ne jedu više veliki male, nego brzi spore, rekao je Konaković

Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde bio je večerašnji gost u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem.

– Osmorka će predložiti ministra vanjskih poslova, odbrane i prometa i komunikacija. Garantujem da nema nijednog zvaničnog imena, ali pričali smo o nekim imenima. Da smo SDA dali još vremena možda bi nas i zaustavili, ali ne jedu više veliki male, nego brzi spore. To je menadžment novog vremena i o imenima ćemo vrlo brzo. Nije nemoguće da ja budem ministar vanjskih poslova BiH. NiP to zaslužuje. Ne moram biti ministar vanjskih poslova ako će to i na koji način ugroziti ovu našu priču – rekao je Konaković.

“SDA je javno pozivala i nudila pozicije”

On je otkrio i kome je SDA nudila poziciju federalnog premijera.

– Stranka smo koja je puno uradila da sve ovo profunkcioniše, dobar smo medijator, napravili smo mnoge kompromise, prepustili smo Nikšiću da bude premijer FBiH, ali ne možemo biti otirač. SDA je pokušala sve da nas razbije na kadrovskoj politici. SDA je javno pozivala i nudila pozicije. Bili su spremni Efendiću dati poziciju federalnog premijera. NES-u bi dali više pozicija. Ne bih otišao iz SDA da se vodim tom politikom. Svako iz Osmorke ima pravo da ne glasa i obori ovu priču – jasno je rekao lider NiP-a.

Moguće blokade

Konaković u CD-u pojasnio da li će visoki predstavnik Christian Schmidt dopustiti blokade ili će intervenisati.

– Šmit je zakomplikovao i pomogao samo SDA. HDZ nije profitirao, isto im je. Formirat ćemo federalnu vlast 100 posto, nemam nikakvu dilemu. Formirali bi federalnu vlast prije državne da SDA to dozvoljava. Da možemo odmah bi formirali federalnu vlast, ali ne možemo jer imaju trinaest delegata u Klubu Bošnjaka.

Mi imamo sve spremno, ali čekamo. Šmit mora intervenisati, jer napravio je izmjene da ne bi bilo blokada. Fadilova vlada ne može funkcionisati bez HDZ-a. Schmidt mi nije rekao šta će uraditi, ali nema logike da će pustiti blokade. Šmit će sigurno intervenisati da deblokira, nekim naknadnim objašnjenjem. Olovkom može šta hoće. Može se desiti da to uradi i prije prijedloga Kluba Bošnjaka. To bi bilo najbolje. Po reakcijama iz SDA nakon sastanka sa Schmidtom čini mi se da im je to i rekao – zaključio je Konaković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,