Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Konaković: Ako HDZ dobije gradonačelnika, to će biti izdaja Mostara

Preuzmite sliku

Gost ovosedmičnog izdanja Dnevnika D bio je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

O dešavanjima u Mostaru kaže da je i sam iznenađen jer s puno emocija prati taj proces.

“Bilo nam je drago da se stvari vraćaju na početak zbog mišljenja OHR-a da je to vrijeme trebalo iskoristiti za malo bolju pripremu, a onda se desio taj tornado kojim smo zaista svi bili iznenađeni. Otišlo se u dalji krug glasanja a onda su u Bh. bloku počeli problemi, što daje dodatnu dimenziju problema cijelom izbornom procesu u Mostaru. Nismo sudionici procesa, pratimo i onoliko koliko čujemo iz kontakata s našim prijateljima sa obje strane imamo informacije.”

Smatra da će, ukoliko HDZ dobije gradonačelnika, to biti izdaja Mostara od strane svih aktera koji tamo vode ovaj proces.

“Stojim pri tvrdnji da tu postoji tradicionalni dogovor HDZ-a i SDA, da je taj prvi krug onako kako su oni zamislili zaista bio epilog izbora HDZ-ovog gradonačelnika. Svi su znali da Boška Čavar neće glasati za SDA-ovog kandidata, niti za drugog, i da je ovaj iz HDZ-a mlađi. Dakle, to je bilo potpuno jasno i SDA tu nema adekvatan odgovor. Jurila je u procesu da isporuči gradonačelnika HDZ-u. Na sreću OHR je to vratio na početak i onda u daljem procesu svi imaju veliku odgovornost jer 18 ruku, koji su ta neka probosanskohrecegovačka politika, postoji, a oni ne mogu da ih upakuju da dobijemo gradonačelnika po mjeri Mostara, nego će to opet biti po mjeri Dragana Čovića. Biće izdajnika unutar Bh. bloka. Ukoliko ovaj proces završi na način da HDZ dobije gradonačelnika, pored ovih 18, naravno da možemo i Bh. blok smatrati suizdajnikom u ovom cijelom procesu.”

Ne treba štititi pojedince

Kada je riječ o odgovornosti pojedinačnih stranaka unutar Bh. bloka, Konaković kaže da je iznenađen i ne misli da je ovo dirigirano iz centrala ili barem od institucija SDP-a i Naše stranke.

“Vidio sam da su nekako reakcije stizale prvo od pojedinaca, a onda su čelnici stranaka pokušali braniti te pojedince. Mislim da Bh. blok tu griješi. Ne treba štititi nijednog pojedinca, ovdje treba zaštiti Mostar. Imali su priliku da u Mostaru urade ono što su s nama u Sarajevu. Da zaustave proces, da ponude kvalitetan dokument, da se oko toga pregovara ili neka SDA to odbije. Dakle nisu ni to uradili. Tako da mislim da ima propusta i sa ove strane.”

Bh. blok u Mostaru treba prihvatiti Izetbegovićev poziv 

Ističe da bi bilo normalno da Bh. blok u Mostaru prihvati poziv Bakira Izetbegovića na razgovor.

“U nekim stvarima zaista treba praviti kompromis. Mi smo primjer da kompormis vrijedi. U Kantonu Sarajevo ove stranke, ideološki različite, napravile su dobar proces i on zaista koristi građanima kantona. To je bila matrica da se ista stvar uradi u Mostaru, onako kako smo to svi zajedno uradili u Srebrenici i kako se radi u nekim drugim gradovima koji imaju dodatni senzibilitet. Mostar treba tako tretirati. Tu smo svi trebali zakopati ratne sjekire i potražiti probosanskohercegovačku priču, ne isključujući čak u tom slučaju ni Dragana Čovića. Kada ima s ove strane 18 ili ljude koji predstavljaju hrvatski narod iz drugih stranaka, onda bi se i s njima moglo mnogo lakše razgovarati. To je bila prilika. Znam da SDA to nije željela jer znam kako SDA vodi procese kad to hoće. Pogledajte sarajevsku Vladu. SDA je u Sarajevu dala poziciju premijera Mariju Nenadiću, dakle nije brojala glasove, nije govorila da ima kandidata sa većim brojem glasova. Željela je sarajevsku Vladu. Dala je dva državna ministarstva SBB-u i DF-u i dobili su sarajevsku Vladu. Zašto nisu tako uradili u Mostaru? To je pitanje za SDA.”

“Jedno od rješenja u Mostaru je morala biti podrška SDA-ovom kandidatu. Moglo je biti jedno od rješenja u nekom zdravom duhu dobrih odnosa. Imali smo slične slučajeve u procesima u Sarajevu, pa smo sjedili, dogovarali se, pravili najbolje moguće rješenje. Nismo jurili u proces ovako kako to radi SDA i naravno pogoduje HDZ-u. Sa druge strane, Bh. blok je pokazao puno više senzibiliteta i interesa, pravili smo kompromise i zato imamo zdravu priču u KS-u”, pojašnjava predsjednik Naroda i pravde.

Dragan Čović ne štiti interese ni hrvatskog naroda ni BiH

Na pitanje zašto je svaka opcija za Mostar bolja od toga da gradonačelnik bude iz HDZ-a Konaković kaže da Dragan Čović pretjeruje u konceptu koji HDZ pokazuje u politici u BiH zadnjih nekoliko godina.

“Njegovo slijepo praćenje politike Milorada Dodika, pa i u pitanjima koja su teška za hrvatski narod, mi je potpuno nejasno. Ja nisam teoretičar zavjera, ne govorim o tom nekom ruskom uticaju. Čovićevim posjetama ili njihovim odnosima. Evo glasao je jučer protiv NATO puta. Dakle HDZ ne pokazuje interes da se bh. društvo razvija. Čović je jučer rekao da je Sarajevo grad jednog naroda, dok recimo u Širokom Brijegu postoji košarkaški klub u kojem nikada nije igrao niko ko nije Hrvat. To je licemjerna politika Dragana Čovića, a ona više nije bosanskohercegovačka, kakva je nekad kod njega dijelom možda i bila. Zato nije zaslužio. Ili je barem zaslužio da se otrijezni i da mu pokažemo da ta politika za ovu državu nije dobra. Ni iz kojeg drugog razloga. Naprotiv, u Srednjoj Bosni smo pozivali druge stranke, predstavnici hrvatskog naroda moraju biti uključeni u procese ali treba naći sagovornika koji će štititi interese hrvatskog naroda, ali i BiH. Čović to već dugo ne radi.”

Navodi da je puno dokaza da SDA često trguje sa SNSD-om.

“U ovom procesu su podržali vijećnika iz SNSD-a koji je odmah nakon toga rekao da je interes Srba u Mostaru gradonačelnik iz HDZ-a. Tako da tu uopšte nema dileme. Izetbegović će biti zapamćen kao neko ko je najslabije organizovao ovu bh. stranu. Sa Vijećem ministara dominiraju Dodik i Čović. Sa Domovima naroda sa kojima su apsolutno dominantni. Sa federalnom Vladom koja ne postoji. Napravio je sve što njima odgovara. Ojačao ih je a onda često čujete tu njegovu potrebu da bude ekskluzivni zastupnik interesa bošnjačkog naroda, čemu se lično svim silama opirem.”

Pozvali smo SDA da zajedno pravimo vlast u SBK-u

Pored svih kritika predsjednik Naroda i pravde je pozvao SDA da zajedno prave vlast u Srednjo-bosanskom kantonu.

“Tako je, to su ti senzibiliteti. Može se reći da je to licemjerno ali mi jednu važnu stvar naglašavamo. Kad bismo pravili vlast sa SDA, sa ovakvom je to jako teško i skoro nemoguće, tamo gdje nam to nalaže sredina u kojoj se procesi dešavaju, mi ponudimo ozbiljan dokument koji precizira interese tih zajednica. Kao što smo im poslali dokument za Mostar koji treba riješiti pitanje korupcije, istražiti šta je tamo gradska vlast radila, javno zapošljavanje, javni tenderi, potpuno transparentan koncept. Dakle ponudili smo ono što SDA neće. u Srednjoj Bosni smo to uradili da bi razbili tu mit i pokazali taj paralelni proces kako ih vodi Izetbegović. U Sarajevu je spreman dati poziciju premijera, ministarstva na državnom nivou, spreman je na sve da bi tu dobio vlast. U Mostaru, jer ga Mostar ne zanima tim intenzitetom, kaže Guzin zato što ima najveći broj glasova i niko drugi. Dakle, to je jedna strana. Druga strana, tamo gdje ima HDZ za partnera uradi onako kako je uradio u Srednjoj Bosni. Napao je nas zato što smo tobože imali kandidata, onda nas je napao u Novom Travniku gdje je naš kandidat bio preko 1000 glasova bolji od SDA-ovog, da smo pomogli HDZ-u, a onda je s tim HDZ-om sa sedam dana napravio Vijeće u kojem su oni koalicija. Sa osam ruku HDZ-a u Novom Travniku, bez tih osam ruku nije mogao napraviti većinu u Vijeću. To je licemjerno. Mi smo željeli SDA da pokušamo vratiti na pravi kolosijek, zbog države BiH, a i pokazati da je to s njima nemoguće.”

“Vrlo je važno razgraničiti dvije stvari. Ne govorimo o izbacivanju hrvatskog naroda iz političkih procesa. Naprotiv, meni se prigovara zato što sam rekao da je to pitanje koje mora biti riješeno kao jedno od prioritetnih. I dalje to tvrdim. Hrvatski narod u BiH, kao konstitutivan narod, ne smije preći ispod cenzusa konstitutivnosti. Ne smijemo doći u taj problem da, zbog svega što se u državi dešava i odlaska svih strana, hrvatskog naroda u BiH ne bude dovoljno. O isključivanju HDZ-a iz nekih dijelova BiH govorim isključivo kao o političkoj pragmi da Dragan Čović osjeti da nije dobro da nastavi raditi ovo što radi BiH. Dakle samo u tom kontekstu, nikako iz nekih nacionalnih pobuda Podsjećam da je Narod i pravda, evo u KS, najmultietničnija stranka,ima najveći broj Hrvata recimo u Gradskom vijeću.”

O kompromisu Četvorke u Tuzli Konaković kaže da Narod i Pravda tamo tek dobija puni zamah.

“Naše formalno učešće u Tuzli još uvijek nije na tom nivou da bismo mogli biti adekvatan partner Četvorci. Naravno pratili smo proces, iznosili svoja mišljenja. Narod i pravda je stranka broj 4 po broju glasova u Federaciji, samo su SDA, SDP i HDZ bolji od nas u broju glasova tako da zaista imamo i kredibilitet i pravo da se bavimo nekim državnim i bitnim temama, bez obzira što tamo nemamo predstavnike u vlasti.U Tuzli imate dogovor Naše stranke, SDP-a koji su dio Četvorke i imate novu tuzlansku vladu.”

Navodi i da se Narod i pravda imati kandidata na izborima u Travniku.

“Poslije ovoga što SDa sa HDZ-om radi u Hercegovini, aposlutno je moguća pobjeda. SDA je sa 14 ruku u opštinskom Vijeću Travnik odabrala HDZ za partnera. Nije moralo to ni zbog nacionalnih kvota,mogao je neko drugi biti predsejdavajući VIjeća. SDa je potrošila to na čemu dugo dominira u SBK-u a iza čega se vode procesi slični onom snimku Salem Marić-Ljubo Bešlić. To se dešava iza paravana odnosa SDa i HDZ i Narod i pravda to najefektnije razbija. Zato se SDA referira na nas i tamo gdje nas nema i zato možda naš dijalog ima drugačije konotacije u odnosu na razgovor drugih političkih stranaka.”

“Mislim da ono što se u Mostaru dogodilo unutar Bh. bloka ne može razbiti Četvorku. Pogotovo ne u KS gdje funkcioniše kantonalna Vlada, odlično organizovana. O našim odnosima zaista ne mogu reći nijednu lošu riječ. Četvorka mora biti Bosna i Hercegovina. Da se ne bi stvorio loš dojam, o Sarajevu govorimo samo kao o dobrom modelu. Četvorka nema jedinstven stav o koaliranju sa nacionalnim strankama i u tome moždanećemo ni postupati zajednički. Narod i pravda zna da se mora ići u koaliciju sa nacionalnim strankama. To je nužno ali se ti odnosi moraju graditi drugačije.”

Konaković kaže da bi volio da Amra Babić bude dio Naroda i pravde.

“Nisam je spomenuo u kritikama na račun bijelog hljeba jer se ta informacija pojavila kasnije. Naravno da ne mislim da je uredu da Amra Babić koristi bijeli hljeb. Principijelno, ipak možda nisam subjektivan. Ona je šehidska porodica, gospođa koja nema firme. Ako Mara Babić bude dolazila u Narod i pravdu mi ćemo joj vjerovatno ponuditi neku alternativu. Da ostavi bijeli hljeb i da bude negdje u strukturama u kojima će zarađivati svoj hljeb onako kako je radila i prije.”

Ističe da bi volio i da Aljoša Čampara postane član Naroda i pravde.

“To je tehničko pitanje. Izetbegović je najavio rekonstrukciju federalne Vlade. Ako se to dogovori Čampara će sigurno biti smijenjen. A hoćeli on prije toga postati član NiP-a, ja bih volio. On vjerovatno još uvijek nije donio odluku o nastavku svoje karijere, a ako bude o tome će bh. javnost biti sigurno na vrijeme obaviještena.”

Na pitanje da li se sprema za neku višu funkciju kaže da mu je život prošao na izvršnim funkcijama.

“Ono što sad radim je ono što SDA najviše plaši. Radim na jačanju Naroda i pravde u cijeloj BiH i to ide fantastično i zbog toga su oni vjerovatno dijelom i nervozni. SDA-u sam ponudio i ponavljam im ponudu – dajte federalnu Vladu da dovedem nekoliko saradnika, da je preuzmem sutra, ako ste to već sa Čovićem dogovorili i ja ću biti na izvršnoj vlasti, a neko će drugi razvijati Narod i pravdu. Da sklonimo Novalića, optuženog premijera. Naravno da ne bježim od odgovornosti. Moje su ambicije da koncept Naroda i pravde, pravičnost i transparentnost, prenesemo u cijelu BiH. Za dvije godine, nakon novih izbora, sigurno ću biti dio neke vlasti na višim razinama.”

U slučaju Memić neko krupan vuče konce

Kada je riječ o slučaju Memić kaže da je nemoguće da proces u kantonalnom Tužilaštvu teče tako da se devet tužilaca promijeni i da ih je većina pobjegla u advokaturu.

“Da je Dalida Burzić, kao čelnica tog procesa, nagrađena pozicijom u državnom Sudu. Nemoguće je da se u kantonalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi policije, policajci koji su napravili materijalne pogreške su uglavnom činovani i unaprijeđeni. Nijedan nije sankcionisan. Prostim okom gledano, neko krupan vuče konce. Ovo što se desilo je zaista tračak nade da mi se čini da su Tužilaštvo BiH i SIPA otkrili novi trag na osnovu kojeg ćemo brzo saznati ko su ljudi koji stoje iza najbrutalnijeg pravnog procesa u BiH.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje