Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Komšić uputio čestitku povodom Dana Armije RBiH: ‘Najveću zaslugu za postojanje BiH nose obični borci’

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čestitku povodom 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine

“Svim pripadnicima i pripadnicama Armije Republike Bosne i Hercegovine, povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, upućujem najiskrenije čestitke, uz riječi zahvalnosti za sve ono što su uradili braneći jedinu nam domovinu, državu Bosnu i Hercegovinu.”, kazao je Komšić

Komšić je istakao da državu Bosnu i Hercegovinu nisu odbranili ni političari ni strani diplomati.

Najveću zaslugu za postojanje države Bosne i Hercegovine nose obični borci koji su u nemogućim uvjetima davali sve od sebe kako bi sačuvali njenu opstojnost. Borci Armije RBiH, bez ikakve međunarodne vojne podrške, iako je naša država i tada bila članica UN-a, tri godine su se borili protiv agresora i domaćih zločinaca, samo zato da bi stekli pravo na to da njihovi politički predstavnici dobiju priliku da sjednu za stol, da pregovaraju o miru i očuvanju države u njenim historijskim granicama. Najveće podvige, dodao je, učinili su sami, i žrtva koju su podnijeli za ovu državu jeste samo naša i ničija drugo. Mir i državu, ne idealnu ali ipak našu, dugujemo samo onima koji danas nisu sa nama, našim saborcima, braći, prijateljima, komšijama.”

Tvrdi da se zato nikad ne smije izgubiti iz vida to da opstanak i budućnost ove države prije svega zavisi od njih samih i od toga koliko su spremni da je bez ikakvih kalkulacija, svim mogućim raspoloživim sredstvima, brane od onih koji joj ne žele dobro.

“Uvjeren sam da ćemo to činiti na miran način, koji je jednako civilizovan kao što je borba Armije Republike Bosne i Hercegovine bila civilizacijski otpor zlu i barbarstvu.”, navodi se u čestitki člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje