Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Komšić sa ambasadorom SAD-a razgovarao o formiranju vlasti i Schmidtovim odlukama

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Michaela Murphyja.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima za formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, sa posebnim akcentom na bh. entitet Federacija Bosne i Hercegovine na temelju odluka visokog predstavnika. U tom pogledu Komšić je obrazložio razloge podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti odluka visokog predstavnika donesenih nakon održavanja općih izbora, posebno naglasivši da podržava instituciju OHR-a u okviru njenih nadležnosti. Isto tako je istaknuo da kada odluke OHR-a postanu dio pravnog sistema Bosne i Hercegovine, one postaju podložne eventualnim zahtjevima za ocjenu ustavnosti.

Sagovornici su također razgovarali o putu Bosne i Hercegovine u okviru euroatlantskih integracija, odnosno mogućem kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, kao i o nastavku reformi u vezi s integracijama u NATO.

Izraženo je zajedničko očekivanje da će rezultati izbora biti implementirani te da će vlasti biti formirane u okviru zakonom utvrđenih rokova, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje