Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Komšić: Prošlost nam je takva kakva je, ali naša budućnost ne smije biti nesigurna

Preuzmite sliku

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda kazao je u svom prvom obraćanju da mu je povjerena velika čast ali i obaveza da zastupa interese građana BiH i naroda kojeg zastupa.

– Povjerenje koje mi je ukazano neće biti iznevjereno. Bit ću predsjednik svih građana. Želim da se zahvalim našim prethodnicima na njihovom radu. U vrhu mojih prioriteta bit će insistiranje i rad na vladavini prava, zakona, afirmacija demokratskih i civilizacijskih tekovina, borbe protiv diskriminacije jer bez borbe protiv svakog oblika diskriminacije bez koje nam nema ni slobode. Građani BiH trebaju znati da ću kao član Predsjedništva BiH biti pobornik svake vrste ravnopravnosti, vjerske, nacionalne, socijalne. Vrijeme koje je pred nama stavlja nas na izazov da još jednom dokažemo Evropi i svijetu da baštinimo civilizacijske vrijednosti, a antifašizam je jedna od njih. Ideja antifašizma protkana je idejom zajedništva, a samo zajedno možemo uvesti ovu našu zemlju u neko sretnije i bolje vrijeme. Da bismo u tome uspjeli moramo biti odgovorni prema državi i zajednici u kojoj živimo.

On je kazao da iz korupcije i kriminala proizlazi beznađe i siromaštvo. BiH je snagom svojih građana nadjačala sve one okolnosti u kojima se našla.

– Prošlost nam je takva kakva je, ali naša budućnost ne smije biti nesigurna. Budućnost BiH je po mom mišljenju u članstvu u NATO savezu i EU. Nato put BiH je tamo gdje je bio kada sam prije četiri godine u istom svojstvu bio u zgradi Predsjedništva. Neću propustiti priliku da se to kroz aktiviranje Akcionog plana promijeni. Aktivno ću zagovarati one procese koji BiH vuku samo naprijed. BiH u sljedeće četiri godine trebala bi prestati biti objektom i postati subjektom regionalnih i međunarodnih odnosa. Ispred mene je i rad na ispunjenju inicijativa koje sam predstavio u predsjedničkoj viziji, novi pristup diplomatiji, borba protiv stranih utjecaja na izborni proces i borba protiv stranih grupa u zemlji. Aktivno ću se zalagati za jednaku vrijednost svakog glasa naših građana.

Komšić je podsjetio da je na današnji dan usvojena Konvencija o pravima djeteta čiji je potpisnik i BiH.

– Neka misao vodilja bude i to kakvu zemlju ostavljamo njima. Učinimo da rastu u okruženju bez rata, nasilja, oskudice i bolesti – kazao je Komšić. (Patrija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,