Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Komšić: Prijedlog HDZ-a je ilustracija njihovih snova

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH. On kaže da je taj prijedlog ilustracija snova političke stranke.

– Očekivano, prijedlog je ilustracija snova HDZ-a. Njime se ne implementira presuda Sejdić-Finci niti ostale presude Evropskog suda za ljudska prava. Prijedlog je, opet očekivano, utemeljen na diskriminatorskom etničkom principu izbornih jedinica – kazao je Komšić i dodao da je to “sve ono što smo i ranije imali priliku čuti”.

Osvrnuo se na tri izborna područja za potrebe izbora članova Predsjedništva BiH.

– Za izborno područje C, HDZ je namijenio ćoravu kutiju, gdje 400 hiljada glasača glasa tek formalno, a njihovi glasovi ne utiču na ishod, što je sumrak demokratije. Rješenje je u ukidanju etničkog prefiksa kako to sugerišu i presude Evropskog suda, a ne u dodatnoj etničkoj diskriminaciji – izjavio je Komšić.

Komšić smatra da njima nije do rješenja i da, kako kaže, ni sami nisu ozbiljni sa ovim prijedlogom, jer imaju namjeru blokirati sljedeće izbore.

– Nisu se ni potrudili toliko da tehnički ažuriraju prijedlog – zaključio je Komšić.

Podsjetimo, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH poslala je preko svojih članova u Interresornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona svoj prijedlog izmjena ovog važnog zakonskog akta.

Izmjene se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH te Doma naroda BiH, a HDZ uvodi nova tri tzv. ad hoc izborna područja. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje