Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Komšić o presudi: RS nikada neće biti nezavisna država, niko neće priznati ono što je nastalo na genocidu

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, oglasio se saopćenjem povodom današnjeg izricanja presude ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Komšić kaže da je današnjom presudom Mladiću utvrđeno da je iz najvišeg vojnog i političkog vrha Republike Srpske poteklo planiranje i osmišljavanje strašnih zločina.

Reakciju Željka Komšića prenosimo u cijelosti:

Današnja presuda Ratku Mladiću u kojoj je utvrđeno postojanje više udruženih zločinačkog poduhvata i to političkog, a sada i vojnog rukovodstva Republike Srpske, jasno govori da je postojala namjera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih djela u Bosni i Hercegovini, temeljenih na etničkim razlikama.

Time je veoma jasno utvrđeno da je iz te namjere političkog i vojnog vođstva Republike Srpske proizašlo planiranje, organizovanje i provođenje tog niza najtežih krivičnih djela, među kojima je i zločin genocida, zločin protiv čovječnosti, niza ratnih zločina i etničkog čišćenja.

Kada to sve znamo, onda je jasno da tadašnje političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske imalo za svoj cilj stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine, u kojoj bi oni na taj način stvorili potpuno drugačiji ambijent za realizaciju njihovih političkih ciljeva, sa kojima se nažalost suočavamo i danas u mirnodopskim uslovima.

Ako znamo da su vojni i politički vrh Republike Srpske presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, sa čijim posljedicama se suočava sadašnja Bosna i Hercegovina, onda se postavlja pitanje i djelovanja sadašnjeg političkog rukovodstva Republike Srpske, koje kroz negiranje presuda međunarodnih sudova, zapravo nastavlja potpuno istu matricu rada, ali u današnjim mirnodopskim uslovima.

  • To jasno govori da Republika Srpska neće nikada biti samostalna niti nezavisna država, jer je teško povjerovati da će bilo ko, bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida.

    Ostaje otvoreno pitanje, za sve nas kao i za naredne generacije, kako da se Bosna i Hercegovina redefinira na novim osnovama, u čemu ne mogu učešće imati nosioci niti elementi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je utvrđen u današnjoj haškoj presudi Mladiću.

    Dakle, ovim je okončana ta ideja o nekim mirnim razlazima, koje neki puštaju javnost radi vlastitih političkih ciljeva, te da se u budućnosti moramo okrenuti tome da se iz političkog i javnog života izbace svi ovi elementi koje je Hag utvrdio kao udruženi zločinački poduhvat, rekao je Komšić. (Fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,