Srijeda, 23. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Komšić: Milanović jedini, pored Lukašenka, primio Dodika

Nakon Lukašenka, Milanović je jedini predsjednik neke države koji je nasamo primio Dodika. To dovoljno govori i o jednom o drugom, kazao je u srijedu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić.

Komšić je ocijenio kako je pojam konstitutivnosti odbačen u Evropskoj uniji.

“Što se tiče poštivanja i nepoštivanja, famozne konstitutivnosti, mogu reći da je to jedan sovjetski koncept rješavanja nacionalnog pitanja, koji je u EU potpunosti, kao nazadan, odbačen. Dakle, bore se za ono što je davno prevaziđeno. U EU sve su države građanske i ne poznaju nikakvu konstitutivnost. Bosna i Hercegovina teži ka EU, odnosno ka ukidanju te konstitutivnosti, i ja to podržavam, uprkos otporima Zagreba“, poručio je član državnog Predsjedništva.

Dodik je danas u Zagrebu rekao kako će sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade te zemlje Andrejem Plenkovićem razgovarati o “nepovoljnom djelovanju visokih predstavnika u BiH i nepoštovanju Dejtonskog sporazuma“.

“Konstitutivnost se ne poštuje. To se najbolje vidi iz toga što se hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić sve ovo vrijeme ne bavi nijednim pitanjem i problemom koji se odnosi na Hrvate”, rekao je Dodik. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje