Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Komšić: Milanović glumi plemenskog poglavicu, to čak ni Vučić ne pokušava

Preuzmite sliku

Nakon što je završio izlaganje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine prokomentarisao je poruke predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Komšić je u razgovoru za Al Jazeeru kazao da tokom izlaganja nije direktno govorio o Izbornom zakonu jer je ova tema puno šira i ne može se na taj način ograničavat.”U pitanju je kakva će Bosna i Hercegovina biti, kakvo će bosanskohercegovačko društvo biti, da li će ostati u nekoj vrsti status quo situacije. Da li će ići unazad u smislu dominacije tog etničkog kriterija koji neki zovu konstitutivnost ili ćemo ići naprijed u pravcu države jednakih slobodnih pojedinaca gdje ničiji identitet nije ugrožen. Svjedoci smo čak i ovdje u ovoj kući iza mene lobiranja koja vode u tom pravcu, koje predstavljaju najgrublje miješanje u unutrašnje odnose BiH. Nije to samo jedna kratkotrajna politička kriza riječ je jednostavno o konceptualnom sukobu nekog starog i nekog novog svijeta. Svijeta koji treba da nam otvori vrata da živimo kao sav normalan svijet”, kazao je Komšić.

Dodao je da je koncept konstitutivnosti prevaziđen te da se on sad ne samo pokušava zadržati već i cementirati. Osim toga prokomentarisao je komentar Dodika da njegov govor nije bio usaglašen u Predsjedništvu.

“On pokušava od sebe napraviti glavnog gazdu u BiH kao što njegov kolega i prijatelj pokušava napraviti glavnog gazdu na Balkanu, ali nama ne treba dopuštenje da radimo svoj posao i mi ćemo ga raditi ko šta mislio i govorio. Predsjedavajući Predsjedništva po Ustavu je ovlašten da zastupa i predstavlja BiH bez obzira šta ko mislio i šta ko o tome rekao. Dodik je imao priliku da učestvuje u svemu pa čak i u definisanju onoga što će se reći na Generalnoj skupštini. Svojom nepromišljenošću ili glupošću, kako god hoćete, on je odabrao, da u tome ne učestvuje. Ne znam onda kog se đavola onda žali”, rekao je Komšić.

Nakon toga prokomentarisao je poruke Milanovića u smislu da je on predsjednik Hrvata ne samo u Hrvatskoj već i u Bosni i Hercegovini.

“Ja sam zaista mislio da imamo posla s ozbiljnim stavovima i ozbiljnim izjavama. Ne živimo mi u 1800 i nekoj godini, da ovdje ili bilo gdje drugo mogu nastupati poglavice. Dakle, ja sam mislio da je on predsjednik Republike Hrvatske, kao što mu i piše, zvanično, a ne poglavica, čak cijelog jednog naroda. Dakle, mi bi trebali da u ovoj, sali UN-a predstavljamo države, jer je to dostignuće modernog svijeta, to su dostignuća od kojih ne možemo pobjeći, a nismo poglavice koje se natječu čije je pleme veće ili jače i koje će pleme pobijediti. Nažalost kažem, mislim to što sam čuo to je vrhunac gluposti i anahronizma u regiji. Čak ni Vučić ne govori da je predsjednik svih Srba”, zaključio je Komšić.
Željko Komšić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje