Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Komšić: Ako institucije ne budu reagovale na Dodikove najave, sljedeća reakcija se mnogima neće svidjeti

Preuzmite sliku

– Prije svega, bilo je očekivano puštanje Edina Vranja iz pritvora i njegov dolazak u BiH. Vidjelo se to pred sami vikend. Iskreno da kažem, mislim da nisu imali nikakvog razloga ni da ga hapse, istakao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

– Njegovo hapšenje je značajno doprinijelo pogoršanju odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Srbije i sad koji su motivi bili odjednom da vlasti Srbije promijene svoj stav i svoje mišljenje vidjećemo. Uglavnom, dobra je vijest da je čovjek pušten i jedino što ja sad mogu reći jeste da očekujem da će vlasti Republike Srbije prestati sa takvom praksom hapšenja bh. državljana bez ikakvog osnova. Oni su vrlo često pominjali da su krivične prijave osnov da hapse naše ljude, međutim zna se da se na osnovu prijave na hapsi. Vidjećemo da li ovo znači promjenu prakse za ubuduće od strane vlasti Republike Srbije, rekao je on.

Na pitanje koliko je ozbiljna politička i ustavna kriza u kojoj se BiH nalazi odgovara:

Vrlo je ozbiljno. Pogotovo ako Dodik zaista krene u realizaciju svega onoga što je najavio, to zemlju može uvesti u jednu krizu čiji kraj može biti, objektivno rečeno, svakakav. Dakle rušenje Ustava i sami zakoni koje je isti taj Dodik i njegova stranka usvajala u Parlamentarnoj skupštini BiH, i to na način da to radi organ, u ovom slučaju NSRS bez Parlamentarne skupštine BiH su direktan udar i na ustavni sistem i na provođenje zakona. To onda zahtijeva reakciju institucija koje su po tom istom Ustavu i zakonu ovlaštene da reaguju, a tu prije svega mislim na Tužilaštvo i policijske agencije, kaže Komšić.

Ističe da ćemo imati priliku radi li Tužilaštvo svoj posao kako treba.

Samo institucije rješavaju krize

Pojašnjava da, u ovom trenutku, postoje dva prihvatljiva načina da se ova kriza riješi.

– Jedan je reakcija visokog predstavnika jer on je taj koji ima nadležnosti da sve ovdje gotovo promijeni, sem da mijenja anekse Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dakle čovjek može sve. I u tom smislu će mu sutra otići jedno pismo iz kabineta jer su neke stvari urađene nelegalno, pa čak i protuustavno, u zadnjih nekoliko dana. Možda će reagovati, možda neće, vidjet ćemo. Kako stvari stoje sad izgleda da neće. Druga instanca jeste onaj ko prima plaću za to u ovoj zemlji, a to je pravosuđe, plus policijske agencije. Ako postoje elementi krivičnog djela, a u svemu ovome što Dodik najavljuje biće elemenata krivičnog djela, moraju oni da reaguju bez obzira na sve. Jer ako te dvije institucije omanu onda svaka sljedeća reakcija neće biti baš dobra i neće se svidjeti mnogima. Branit ćemo ovu zemlju po svaku cijenu. Nema onoga ko će pedalj ove zemlje odnijeti bilo gdje, rekao je Komšić.

Naglašava da samo institucije rješavaju krizu.

– Danas je, po meni, bilo važno da se ne desi nikakav incident. S ovim pjevanjem i tom harmonikom u Predsjedništvu. Da je krenulo s kakvim pjesmama koje vrijeđaju bilo koga, koje podstiču na rasnu, vjersku, etničku mržnju, naravno da bi se reagovalo, smatra on.

Kada je riječ o ponašanju EU prema BiH kaže da je u jednom trenutku počelo da se razmatra šta i kako, ali “dok se 27 članica složi oko nekog konkretnog poteza prođe vrijeme. Čini mi se da sve više i više zvone alarmi u EU i da se sve viši i viši nivoi EU bave ovom situacijom. Bitno je da EU stoji iza onih vrijednosti koje zvaničlno proklamira kao svoju politiku i onda ja odgovorno tvrdim da smo mi i EU na istoj strani. Naravno da ovo sve može eskalirati u vrlo, vrlo ružnom pravcu.”

O odnosu Hrvatske prema BiH kaže da sad vlada jedna vrsta tišina, te da ćemo vidjeti dokad će biti tako.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona Komšić kaže:

– Vidjećemo šta je tu čiji plan. Svako ima svoje pozicije i ako dođe do toga da se o tome razgovara ja i dalje stojim na stanovištu da će u ovakvim okolnostima biti veliko čudo ako dođemo do dogovora, bar u onom dijelu koji se tiču toga da nemamo lopovske izbore, zaključio je on. (FTV)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje