Srijeda, 20. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Komisija u Republici Srpskoj dala zeleno svjetlo za liječenje kanabisom (VIDEO)

Stručna komisija Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) RS u Banjaluci dala je zeleno svjetlo za upotrebu sintetskih preparata od kanabisa u medicinske svrhe.

Ovih dana, uputiće prvo zvanično stručno mišljenje Ministarstvu zdravlja Srpske.

Glavni zaključci su da za sintetske preparate, jer je to isprobano, dokazano, prošla su klinička ispitivanja i dokazali su svoj efekat i da to može ići za odoborenje da se koristi i kod nas”, rekla je Zdenka Gojković,načelnik Klinike za onkologiju UKC RS u Banjaluci.

I prije nego mu je stigao zvaničan dokument, ministar zdrvalja Dragan Bogdanić kaže da podržava upotrebu kanabisa u liječenju teških bolesnika. Naglašava da prethodno moraju da budu ispoštovane sve procedure kojima bi bila odobrena upotreba takve vrste preparata.

Kad se prođe sva procedura pribave određena mišljenja komisija koje su formirane, proceduru registracije kod Agencije za lijekove onda će postojati mogućnost da se kanabis kao lijek primijeni i u RS, odnosno u BiH”, rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ipak, uzgoj kanabisa u medicinske svrhe, moraće još da pričeka. Dok su neke države u našem okruženju, poput Slovenije odobrile kontrolisan uzgoj, kod nas je prerano za takve inovacije. Vlada Hrvatske potvrdila je da razmatra izmjene zakona kako bi legalizovala kanabis u medicinske svrhe ove jeseni.

Za oboljele od multiple skleroze iz udruženja u Nevesinju, kažu, inovacija bi bila da mogu legalno da kupe ulje od kanabisa ili sintetičke preparate.

Korišćenjem ulja od kanabisa oboljelima se prije svega smanjuje spazam, znači ukočenost mišića, to je kod multiple skleroze najizražajnije. U velikoj mjeri smanjuje spazam, smanjuje glavobolje koje su posljedica raznih lijekova i bolesti sa kojima se oboljeli već dugi niz godina nose. Nadam se da ćemo riješiti te probleme”, kaže Branimir Tamindžija, predsjednik Udruženja oboljelih od multiple skleroze iz Istočne Hercegovine.

Zeleno svjetlo ministarstva i Agencije za lijekove, trebalo bi da budu prvi koraci u rješavanju problema.

Svjetska farmaceutska industrija godinama je pokušavala da na sve načine spasi svoje tržište teško stotine milijardi dolara zabranjujući legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, protekli dana mnoge države krenule su u legalizaciju u medicinske svhe.

Neke od bolesti kod kojih kanabis pomaže su:

Rak i hemoterapija – Indijska konoplja je najviše poznata po svom djelovanju protiv raka, zbog čega je brojni oboljeli pokušavaju ilegalno nabaviti.

U istraživanjima je dokazano da konoplja zaista ima antitumorska svojstva, ublažava bol i vraća apetit oboljelim od karcinoma.

Aktivne tvari iz kanabisa – kanabinoidi – ublažavaju mučninu i povraćanje tokom hemoterapije i sprečavaju neželjene posljedice.

Astma – Aktivni sastojci kanabisa proširuju disajne puteve, zahvaljujući čemu ublažavaju napadaje astme.

Glaukom – Istraživači još od sedamdesetih godina uvjeravaju da je medicinski kanabis učinkovit protiv glaukoma, jednog od vodećih uzroka sljepila.

Kanabis smanjuje očni pritisak koji uzrokuje oštećenje optičkog živca.

Artritis – Medicinski kanabis koristan je protiv hroničnih bolova.

Pacijenti s reumatoidnim artritisom navode da im kanabis ublažava bol i upalu te da im pomaže da bolje spavaju.

Multipla skleroza – Studija dovršena ove godine pokazala je da kanabis pomaže oboljelima od multiple skleroze s mišićnim grčenjem.

Većina oboljelih tvrdi da im kanabis ublažava bol u rukama i nogama.

Alzheimerova bolest – Scripps Research Institute u Kaliforniji 2006. je otkrio da THC, aktivna tvar u kanabisu usporava nastanak Alzheimerovih pločica u mozgu.

Takođe, usporava stvaranje skupova bjelančevina koje narušavaju spoznaju i pamćenje.

Epilepsija – Istraživanje koje su proveli istraživači pri Virginia Commonwealth utvrdilo je da sastojci u prirodnom kanabisu igraju važnu ulogu u sprečavanju epileptičnih napada.

Depresija – Istraživanje iz 2005., koje je obuhvatilo 4400 učesnika, utvrdilo je da povremeno korištenje kanabisa smanjuje depresiju i tjeskobu. (atvbl)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje