Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Komesarka Johansson: Situacija u “Lipi” zastrašujuća, “Bira” najbrže rješenje

Preuzmite sliku

Nakon informacije da se Visoki predstavnik Evropske Unije za vanjske poslove Josep Borrell ipak neće sastati sa Predsjedništvom BiH zbog bolesti Milorada Dodika, a povodom migrantske krize u Kampu “Lipa”, EU Komesarka za Unutrašnje poslove Ylva Johansson izjavila je da je migrantski centar Bira najpraktičnije rješenje za preko 900 migranata koji borave u Lipi.

Kako je kazala, situacija u kampu “Lipa” je zastrašujuća.

“Situacija u kojoj se nalazi preko 900 migranata u kampu Lipa je zastrašujuća. Migranti nemaju adekvatan smještaj koji bi ih sklonio sa teških zimskih uslova na terenu. Jutros sam razgovarala sa Predsjedavajućim Vijeća Ministara BiH, Zoranom Tegeltijom. S njim sam se čula nakon što sam jučer razgovarala sa Premijerom USK Mustafom Ružnićem”.

Dodaje da je kamp “Bira” najočiglednije i najbrže rješenje.

“Jasno je da je najpraktičnije i brže rješenje situacije ponovno otvaranje Bira prihvatnog centra. Pozdravljam odluku Vijeća Ministara koja potvrđuje Biru kao najbolje rješenje. Taj centar ima odgovarajuće grijanje, struju, tekuću vodu i kapacitet za smještaj 1,500 ljudi. Zahvaljujući novcu koji je EU obezbjedila i obećala da će dostaviti, Bira je najočiglednije i najbrže rješenje koje će spriječiti dalju patnju onih koji su ostavljeni u snijegu”.

“Pozivamo bosanske državne i lokalne vlasti da zajedno rade na pronalaženju smještaja koji ovi ljudi zaslužuju”, zaključuje u izjavi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje