Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Komentar Brammertza na presudu Stanišiću i Simatoviću

Preuzmite sliku

Tužilaštvo (OTP) prima na znanje današnju presudu u predmetu Stanišić i Simatović. Tužilaštvo je zadovoljno zaključkom Pretresnog vijeća da je tužilaštvo izvelo dokaze koji van razumne sumnje dokazuju Stanišićevu i Simatovićevu odgovornost za neka krivična djela za koja se terete, saopćeno je danas.

“Tužilaštvo će pažljivo proučiti pismenu presudu, kada bude dostupna, uzimajući u obzir tačke optužnice za koje Pretresno vijeće nije utvrdilo da su dokazane van razumne sumnje, i odlučiti postoje li osnovi za žalbu”.

Povodom današnje presude, tužilac Brammertz je dao sljedeću izjavu:

“Današnja osuđujuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću je korak naprijed u osiguravanju odgovornosti lica najodgovornijih za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Kao visoki zvaničnici Službe državne bezbjednosti Republike Srbije, Stanišić i Simatović su doprinijeli činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva“, kazao je i dodao:

“Iskoristio bih ovu priliku da izrazim zahvalnost Tužilaštva žrtvama i svjedocima koji su učestvovali u ovom postupku. Njihova spremnost da istupe i svjedoče protiv onih koji su im nanijeli nepravdu svjedoči o njihovoj hrabrosti kao i o važnosti pravosudnog postupka.

“Tužilaštvo naglašava da, iako je ovo posljednje prvostepeno suđenje održano u Hagu, i dalje postoji na hiljade osumnjičenih za ratne zločine širom zemalja bivše Jugoslavije koje još uvijek treba procesuirati. Nastavićemo intenzivne napore na pružanju podrške i pomoći kolegama u nacionalnim tužilaštvima kako bismo osigurali da se postigne više pravde za veći broj žrtava.” (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje