Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kome su narkodileri kupovali stanove u Banjaluci, Jahorini, Bjelašnici, Sarajevu…

Preuzmite sliku

Među ovim osobama su, navodno, i određeni političari, ali i visokopozicionirani policijski službenici.

Članovi narkogrupe u BiH, okupljene oko uhapšenog Bojana Cvijetića, bivšeg savjetnika Dragana Mektića u Ministarstvu bezbjednosti BiH, kupovali su brojne nekretnine i automobile određenim osobama u državi s ciljem zaštite od procesuiranja i nesmetanog šverca narkotika, saznaje „Avaz“.

Organizatori šverca

Osobe uhapšene u akciji „Transporter“ otkrivene su nakon što je dešifrovana aplikacija Sky, putem koje su kriminalci međusobno komunicirali i dogovarali promet kokaina od narkokartela iz Južne Amerike, preko Evrope, u BiH.

U okviru ove akcije, osim Cvijetića, uhapšeni su Aleksandar Nikolić, Saša Rađević, Mladen Milovanović, Ivan Jurić i Dragan Kresojević.

Kasnije se predao i Petar Dukić, kod kojeg su pripadnici MUP-a Republike Srpske pronašli oko 300 kilograma marihuane.

 • Dvojica od tada sedmorice uhapšenih pristala su na saradnju s Tužilaštvom. Dukić i Cvijetić su, prema tvrdnjama Tužilaštva, organizatori šverca narkotika i vođe narkokartela.

  Međutim, ključna je sada finansijska istraga, koja je uveliko u toku i koja se detaljno provodi. Tužilaštvo provjerava račune svih uhapšenih i transakcije novca. Tužioce, ustvari, zanima gdje su završili milioni od prodaje kokaina.

  Elitni objekti

  Tužilaštvo BiH, ali i MUP-ovi KS i Republike Srpske, koji imaju dešifrirane poruke aplikacije Sky, imaju određene dokaze o svim uplatama članova narkobande prema njihovim „zaštitnicima“.

  Prema informacijama „Avaza“, na desetine je osoba u Sarajevu, ali i Banjoj Luci kojima su kupljeni stanovi na Bjelašnici, Jahorini, u Sarajevu i Banjoj Luci. I to sve u elitnim objektima. Osim toga, kupljena su i vozila. Većinom džipovi.

  Među ovim osobama su, navodno, i određeni političari, ali i visokopozicionirani policijski službenici.

  Tajni podaci

  Kod Cvijetića su, podsjećamo, pronađeni i povjerljivi dokumenti OBA-e koji se odnose na narkogrupe i organizovani kriminal s Balkana, zbog čega je evidentno da je imao zaštitu određenih policijskih struja.

  Osim toga, članovi narkogrupe uveliko su komunicirali s službenicima OBA-e, i to savjetnicima direktora Osmana Mehmedagića.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje