Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kolone Turaka na ulicama Sarajeva (FOTO)

Preuzmite sliku

U Sarajevo stiže turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Održat će veliki predizborni skup turske dijaspore.

U Sarajevo od jutros stižu koloine Turaka koji žive u zemljama zapadne Evrope. Prema ranijim najavama, očekuje se da će u sarajevsku dvoranu Zetra doputovati između 10.000 i 15.000 pristalica turskog predsjednika.

Na ulicama Sarajeva su jake policijske snage.

Prema najavi iz Predsjedništva BiH zajednička fotografija predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Erdogana u zgradi Predsjedništva BiH planirana je za 11.57, nakon čega u 12 sati počinje sastanak Izetbegovića i Erdogana.

U 12.45 u zgradi Predsjedništva BiH počinje sаstаnаk dеlеgаciја Bosne i Hercegovine i Turske

U 13.30 Izetbegović i Erdogan će se u Predsjedništvu BiH obratiti na kоnfеrеnciја zа nоvinаrе, a u 14.00 položit će cvjeće na Šehidskom mezarju Kovači.

U 19.50 planirana je šetnja Starim Gradom od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će Izetbegović i Erdogan klanjati akšam-namaz.

Erdogan će učestvovati i na 6. kongresu Unije evropskih-turskih demokrata (UETD), koji će biti održan u olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch (Zetra), dok će na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu primiti počasni doktorat.

Supruga turskog predsjednika Emine Erdogan prisustvovat će otvaranju Klinike za hematologiju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Dio opozicionih partija u BiH kritikovao je Erdoganov predizborni skup u Sarajevu, navodeći da BiH i Turska trebaju razvijati dobre odnose, ali da se turski predsjednik ne treba inatiti Evropskoj uniji iz Sarajeva. Sličan miting ranije su otkazale neke zemlje EU, poput Njemačke i Austrije, navodeći sigurnosne rizike kao razlog za svoje odluke, piše NAP

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,