Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koliko će Pelješki most donijeti štete ili dobiti BiH?

Preuzmite sliku

Prvi čovjek Neuma načelnik Dragan Jurković, istaknuo je za N1, da najprije žele poboljšati kvalitet i pokazati koliko je Neum poželjna destinacija.

“Pokušavamo da uredimo dio obale. Biće stvari u Neumu koje će se dosta promijeniti, od šetnice, do samih plaža. Želimo poboljšati kvalitetu i pokazati Neum kao jednu destinaciju koja će biti poželjna. Radit ćemo da štandovi na šetnici budu jednobrazni i da se ne događa to da imamo svega i svačega. Uredit ćemo da to bude prepoznatljivo i lijepo“, kazao je.

Stari regulacijski planovi

Naveo je i da su otvoreni za sve investitore.

“Ono što je bitno naglasiti je da imamo stare regulacijske planove. Dio objekata koji idu u visinu, želimo smanjiti koeficijente i dovesti u red taj građevinski sektor”, dodao je.

Istaknuo je i da žele da zaštite dio poluotoka.

“Imamo toliko mora koliko imamo, i moramo štititi dio poluotoka gdje je već zaštićen kao prirodni rezervat”, rekao je Jurković.

Komentarišući spor sa Malim i Velikim Školjem i Klekom, kazao je da je to spor koji vode BiH i Hrvatska, te oni ne mogu ući u taj dio jer nisu kompetentni.

“Mislim da je teritorij BiH, al imaju komisije koje će odlučiti”, istaknuo je.

Koliko će Pelješki most donijeti štete ili dobiti BiH, upitali smo.

“Sa gledišta opštine, on će jednim dijelom rasteretit promet koji se već sada osjeti, gdje su velike gužve od graničnog prelaza Klek 1, Klek 2, do on dijela gdje će se smanjiti broj ljudi koji će cirkulirati kroz ovaj dio. S ekonomske strane biće malo finansijskih gubitaka. EU je finansirala taj most. Vjerovatno su procijenili da je pravno i legalno. Za 10 dana bi trebao biti spojen”, kazao je.

Da li će u Neumu biti luka?

Iluzija je, dodao je, da bi u Neumu bila luka. Mišljenja je da je to nemoguće.

“Nije nam u cilju zbog ekoloških posljedica. Marina jeste, ali ne i luka“, naveo je.

O cesti Stolac-Neum rekao je da će puno pomoći BiH u privrednom smislu.

“Napokon ćemo se otvoriti prema BiH. Najkasnije do 1.3.2022. godine će biti gotova cesta Stolac-Neum. Svjedoci smo kvaliteta i te ceste. Samom tom cestom Neum će se otvoriti i tijekom zime i za turiste i kongresni turizam”, zaključio je načelnik Neuma.

U Neumu danas živi oko 3.000 do 3.500 ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,