Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kolegij SDA pozvao je Vladu FBiH da hitno donese potrebne odluke u cilju smanjenja cijena nafte i naftnih derivata

Preuzmite sliku

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) na danas održanoj online sjednici, podržao je mjere nadležnih institucija kojima je efikasno spriječeno nekontrolirano širenje koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

Zahvalili su građanima na odgovornom odnosu prema propisanim mjerama te su ih pozvali da, uz potrebna prilagođavanja, nastave s primjenom ovih mjera koje pokazuju rezultate.

Zatražili su od Vijeća ministara BiH da predstavi program mjera za ublažavanje posljedica ekonomske krize i spašavanje radnih mjesta, kao i da osigura potrebne aranžmane s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Kolegij SDA pozdravio je usvajanje Nacrta zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije, te njegovo upućivanje u parlamentarnu proceduru.

– Uz eventualne korekcije Nacrta zakona i uvažavanje svih opravdanih primjedbi, ovaj Zakon je potrebno hitno usvojiti i što prije krenuti s provođenjem mjera za stabilizaciju ekonomije FBiH – smatraju u SDA.

Pozvali su sve nivoe vlasti da pristupe rigoroznom rabalansiranju budžeta usmjeravanjem svih raspoloživih sredstava na borbu protiv pandemije i saniranje ekonomskih posljedica pandemije.

U SDA očekuju hitno formiranje Stabilizacijskog fonda Vlade FBiH kojim će se finansirati doprinosi svim obrtnicima čija je djelatnost obustavljena, kao i svim drugim ugroženim radnicima u realnom sektoru.

Pozvali su sve nivoe vlasti da donesu potrebne odluke kojima bi se značajno smanjile plaće u javnom sektoru koje su iznad dva prosječna lična dohotka, a ušteđena sredstva usmjere za podršku realnom sektoru.

Također, pozivamo su Vladu i Parlament FBiH da donesu potrebne odluke kojima bi se za 80 posto smanjio iznos za finansiranje političkih stranaka i ta sredstva preusmjerila u Stabilizacijski fond za podršku ekonomiji i spašavanje radnih mjesta.

Kolegij SDA pozvao je Vladu FBiH da hitno donese potrebne odluke u cilju smanjenja cijena nafte i naftnih derivata i njihovog usklađivanja sa cijenama goriva na svjetskom tržištu.

Podržali su odluku Vlade FBiH i Federalnog ministarstva poljoprivrede o značajnom povećanju finansijske podrške za proljetnu i jesenju sjetvu, te su pozvali i sve ostale nivoe vlasti da u skladu sa svojim kapacitetima pruže podršku poljoprivrednicima i proizvođačima hrane.

– Ocjenjujemo da je Vlada FBiH postupila odgovorno kada je uvažila kritike javnosti i građana, te izmijenila odluku o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti tako što će se, nabavkom medicinske opreme i raspodjelom proporcionalno broju stanovnika preko kantonalnih zavoda za zdravstvo, realizirati zahtjevi građana da sve sredine na jednak način podnesu teret krize – rečeno je.

Istovremeno, Kolegij SDA pozdravio je najavu premijera FBiH Fadila Novalića da zbog ove izmjene neće biti ugroženo finansiranje općina i kantona koji nisu samoodrživi, saopćeno je iz SDA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,