Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kolegij SDA dao podršku Cikotićevom planu za upravljanje migrantskom krizom

Preuzmite sliku

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) danas je dao punu podršku planu za upravljanje migrantskom krizom koji je pripremio ministar sigurnosti Selmo Cikotić, naglašavajući da BiH neće i ne smije postati poligon za dugotrajno zadržavanje migranata.

Zatraženo je od institucija vlasti na svim nivoima da se u skladu sa svojim zakonskim obavezama uključe u rješavanje migrantske krize.

Posebno je naglašena obaveza i odgovornost Vijeća ministara da što prije osigura sve uslove da se migrantskom krizom upravlja iz jednog centra, sa državnog nivoa.

“U tom smislu, tražimo da se hitno pokrenu aktivnosti na zaštiti istočne granice BiH, preko koje migranti ulaze na našu teritoriju. Nastavićemo da insititramo na angažiranju nenaoružanih pripadnika Oružanih snaga BiH, koji bi na istočnoj granici i migrantskim rutama trebalo da postave inžinjerijske zapreke. Tražimo i jačanje kapaciteta Granične policije, kako u ljudstvu, tako i u tehničkom smislu. Očekujemo da se u rješavanje migrantske krize uključe policijske i sigurnosne agencije iz svih dijelova BiH i formiranje mješovitih timova, koje bi pod komandom Granične policije pojačali prisustvo i kontrole u graničnom pojasu” – navedeno je u zaključku.

Od federalne i kantonalnih policija zatraženo je da pojačaju kontrole u bh. gradovima i odlučnije kažnjavaju migrante koje narušavaju javni red i mir, a od državnog i drugih tužilaštava da počnu rigoroznije procesuirati migrante koji narušavaju javni red i mir i krše zakone BiH, kao i da procesuiraju osobe uključene u prihvat i transport migranata i trgovinu ljudima.

“Od Tužilaštva BiH tražimo da odmah pokrenu postupak protiv ministra unutarnjih poslova RS i drugih zvaničnika ovog eniteta koji su javno priznali da pomažu migrantima u transportu prema Unsko-sanskom kantonu, jer to predstavlja krivično djelo. SDA insistira da nadležne institucije BiH, u skladu sa međunarodnim ugovorima, otpočnu sa vraćanjem migranata u zemlje njihovog porijekla” – navedeno je.

SDA insistira da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu teritoriju BiH, a ne samo na područja na kojima su Bošnjaci većina.

Od predstavnika SNSD-a i HDZ-a traže da prestanu sa opstrukcijama u donošenju neophodnih odluka na državnom nivou, koje će omogućiti bolje upravljanje migrantskom krizom.

“Licemjerno je da vlasti entiteta RS i Milorad Dodik odbijaju sve odluke, od jačanja istočne granice do raspoređivanja migranata na cijelu teritoriju BiH, a da onda optužuju predstavnike bošnjačke politike kako žele da migranti ostanu u BiH. Jasno je da se iza svega krije islamofobna politika koja Bošnjake želi optužiti za sve sigurnosne probleme koje migrantska kriza donosi sa sobom. SDA od Evropske unije i organizacija koje upravljaju migrantskom krizom, poput UNHCR-a i IOM-a, zahtjeva odlučniji pristup, kao i veću tehničku i materijalnu pomoć institucijama BiH” – istaknuto je.

U drugom zaključku je naglašeno da Aleksandar Vučić nastavlja da namjernom zamjenom teza pravda paternalističku i dvoličnu politiku koju Srbija vodi protiv Bosne i Hercegovine.

Tvrde da predsjednik Srbije optužuje SDA i bošnjačko političko rukovodstvo za svađu i stalno izazivanje kriza, jer reagiraju na njegovo stalno uplitanje u unutrašnja pitanja BiH, toleriranje Dodikovih sepraratističkih izjava koje daje na sedmičnoj bazi – često i u Vučićevom društvu, na činjenicu da Srbija pruža utočište presuđenim ratnim zločincima poput Novaka Đukića, da Srbija hapsi branioce BiH i sudi im u Beogradu na osnovu montiranih optužnica itd.

Dakle, navodi se u saopćenju, stvari stoje potpuno obrnuto – ne izazivaju Bošnjaci i SDA krize, niti nasrću na Srbiju i Srbe, nego krize izaziva Dodik nasrćući na BiH i Bošnjake, a Vučić ga u tome svojom šutnjom ohrabruje.

“Trenutna politika rukovodstva Srbije i rukovodstva RS u mnogome podsjeća na odnos koji je Miloševićev režim imao sa ratnim zločincem Radovanom Karadžićem. To je rezultiralo agresijom na BiH, etničkim čišćenjem i genocidom u Srebrenici, ali i time da je politički vrh Srbije i bosanskih Srba završio u Hagu, na dugogodišnjim robijama. Posljednji u nizu ataka na Bosnu i Hercegovinu je pokušaj da se status jednog njenog entiteta, Republike Srpske, veže za rješavanje pitanja statusa Kosova, a što inaugurira upravo Dodik u prisustvu Vučića” – navedeno je.

Također, SDA smatra da status Kosova i unutrašnje uređenje BiH ni pod kakvim uvjetima ne mogu biti dovedeni u vezu, te da Republika Srpska može postojati samo kao bh. enitet ili ne postojati nikako.

Dodaju da bilo kakav pokušaj da se status Kosova i BiH povežu u smislu teritorijalne reorganizacije, ma ko stajao iza njega, može rezultirati jedino novim sukobom na Balkanu, zbog čega je svima najpametnije da tu tezu više nikada ne pominju.

“Bolji odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i Srba i Bošnjaka, svima su potrebni. Ukoliko je Vučić zaista opredijeljen da ih gradi, onda je recept jednostavan: neka srbijansko rukovodstvo poštuje Bosnu i Hercegovinu, neka se ne miješa u njena unutarnja pitanja i neka se suoči sa prošlošću. To je najmanje što je Srbija dužna Bosni i Hercegovini nakon agresije, razaranja i patnje koju je nanijela njenim narodima” – ističu iz SDA.

Trećim zaključkom SDA je pozvala građane Bosne i Hercegovine, naročito u dijaspori, da se registriraju i izađu na izbore, te je naglašeno da građani BiH u dijaspori podrškom probosanskim političkim snagama mogu imati presudan utjecaj na rezultate izbora u Srebrenici i drugim mjestima na području eniteta RS, kao i u drugim općinama i gradovima u BiH, saopćeno je iz SDA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,