Utorak, 9. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kolaps zbog snijega: Škole obustavljaju nastavu, sela širom BiH ostaju bez struje

Preuzmite sliku

Komunikacija sa padinskim dijelovima Sarajeva od sinoć je otežana, a zbog snnježnih padavina Osnovna škola „Sokolje“ na Sokolju od danas je obustavila nastavu.

Kako je potvrđeno za bh. novinsku agenciju Patria iz ove škole, neki od učenika jutros su dosta teško došli na nastavu, jer je otežena komunikacija prema ovom dijelu grada.

Nastave na Sokolju neće biti do ponedjeljka, a ukoliko snijeg nastaviti padati i tokom vikenda, nastava bi mogla biti obustavljanja do daljnjeg.

Snijeg stvara probleme u cijelom, ali i ostalim kantonima.

Na području Sarajevskog, Tuzlanskog i Bosanskopodrinjskog kantona 750 potrošača je bez struje, piše novinska agencija Patria.

Probleme u snabdijevanju električnom energijom stvorio je snijeg koji od jutros bez prekida pada.

Izvršni direktor za oblast tehničkih poslova u “Elektrodistribuciji” Pale Boško Jugović rekao je Srni da usljed obilnih snježnih padavina na području koje pokriva paljanska “Elektrodistribucija” postoje određeni problemi u snabdijevanju električnom energijom, ali ekipe su na terenu i ulažu maksimalne napore da otklone sve kvarove.

Jugović je istakao da su obilne padavine zahvatile područje Sarajevsko-romanijske regije i to najviše Istočno Novo Sarajevo, Istočnu Ilidžu, Pale, Sokolac i Rogaticu, dok je situacija prema u Foči i Višegradu stabilnija.

“Najteže stanje je trenutno na Sokocu gdje su lokaliteti Kaljine, dijelovi Podromanije, Knežine i Stjenica trenutno bez napajanja električnom energijom”, rekao je on i dodao da su i dijelovi Podgraba, Jahorinskog Potoka i Trebevića bez struje.

Jugović je naglasio da struje nemaju dijelovi Istočnog Novog Sarajeva, Kotorca i Grlice u Istočnoj Ilidži, dio Međeđe u Višegradu, Kozići i Macino brdo u Rogatici i Tjentište u opštini Foča.

“Situacija se mijenja iz časa u čas i ekipe ulažu maksimalne napore kako bi otklonile kvarove”, naveo je on, dodavši da veliki problem predstavlja i neprohodnost puteva i prekid mobilne telefonije.

Na svim magistralnim cestama u Federaciji BiH, posebice na područjima zahvaćenim snježnim padavinama, proglašeni su zimski uvjeti za vožnju i obvezna upotreba zimske opreme, priopćeno je iz Saveza auto moto klubova u BiH.

U većem dijelu zemlje prometuje se otežano i usporeno zbog ugaženog snijega, a na dionicama u južnim krajevima kolnici su mokri i skliski.

Vozači se upozoravaju na jake bočne udare vjetra koji mjestimice stvaraju snježne nanose na području zapadne i jugozapadne Bosne.

(Tuzlanski.ba/Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,