Petak, 12. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kod Višegrada ekshumirani posmrtni ostaci četiri žrtve ubijene 1992. godine

Preuzmite sliku

Posmrtni ostaci četiri žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Gornja Crnča u Višegradu, saopćeno je iz Instituta za nestale Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, a koje su na ovom lokalitetu ubijene 1992. godine.

Do informacije prema kojoj se pretpostavlja da se na ovoj lokaciji nalaze posmrtni ostaci žrtava iz Višegrada došao je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine zajedno sa porodicama žrtava, a teren je pretražen i mikrolokacija precizirana u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA).

Posmrtni ostaci bit će prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu, gdje će uslijediti njihova sudsko – medicinska i kriminalističko – tehnička obrada te izuzimanje koštanih uzoraka sa ciljem utvrđivanja identiteta uz pomoć DNK analize.

Procesom ekshumacije su rukovodili predstavnici Tužilaštva BiH, a učestvovali su ljekar sudske medicine, policijski službenici SIPA, istražitelj Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, a policijsko osiguranje lokacije i podršku pružili su policajci PS Višegrad, navvedeno je iz Instituta za nestale Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje