Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kod nas su i pedofili političko pitanje

Preuzmite sliku

Priča o izradi registra pedofila, odnosno počinilaca krivičnih djela seksualnog iskorištavanja i zloupotrebe djece, a koja se u bh. javnosti zakolutala nakon što su predstavnici Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja predali 11. jula inicijativu za registar potpredsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, jasno pokazuje koliko je Bosna i Hercegovina danas zemlja u kojoj se vlast ne može dogovoriti ni oko teme koja, kako nam je to rekao i Stevandić, “nije ni nacionalna, ni partijska…”

“Ja ću se potruditi da je u obliku inicijative proslijedim i Savjetu ministara i federalnom Parlamentu, svim delegatima i organizacijama, kako bi dobila što veći zamah”, istakao je za Oslobođenje potpredsjednik NSRS-a, napominjući da će inicijativa biti pogurana Vladi Srpske u julu, u vidu skupštinskog zaključka.

Pravo djeteta

Za Stevandića nema nikakvih dilema: “Jasno je da su pedofili kod nas zaštićeni, a da su djeca izložena opasnosti. Registar pedofila će biti u formi o kojoj se dogovorimo, no, s druge strane je nužno i pooštriti kaznene odredbe. Za to nisu potrebne nikakve pare, samo volja”, smatra Stevandić.

Saša Milovanović, čelnik Asocijacije psiholoških i poligrafskih ispitivanja, koja je i pokrenula inicijativu pod nazivom “Stop pedofiliji”, ne krije da je za javni registar.

“Pravo djeteta ima prvenstvo nad svim drugim. Uostalom, ovdje je riječ o vrsti bolesti, a nema dokaza da su počinioci nakon odslužene kazne izliječeni. Upisom u javni registar samo se skreće pažnja svim građanima da je neko počinilac tog djela i da mu ne bi trebala biti dostupna zanimanja koja podrazumijevaju rad s djecom. Građani BiH nisu divljaci koji će presuđivati na ulici, uzimati pravdu u svoje ruke, ali moraju imati informaciju. Mač s dvije oštrice je samo određenim licima omogućiti pristup registrima”, ističe Milovanović.

Pomoćnica državne ministrice za ljudska prava i izbjeglice Saliha Đuderija nam je prošle sedmice rekla da ova krivična djela nisu u porastu. Milovanović tvrdi suprotno, govoreći na osnovu onoga što zna s terena.

“Mnogo toga se još krije”, upozorava, dodajući da politika nikako ne bi smjela odlučivati u ovoj oblasti.

No, politika se, kakvog li čuda, već uplela do guše. Kako drugačije shvatiti odbijanje Republike Srpske da učestvuje u izradi akcionog plana za zaštitu djece i sprečavanje nasilja putem informacionih i telekomunikacionih tehnologija?! O tome je informaciju Ministarstvu bezbjednosti BiH poslalo Ministarstvo ekonomskih odnosa i regionalne saradnje RS-a, obrazlažući pri tome stav dva entitetska ministarstva, unutrašnjih poslova i pravde.

Zatražili smo komentar MUP-a RS-a, gdje su podsjetili na to da je u Srpskoj u toku procedura donošenja zakona kojim će biti uspostavljen registar pedofila, a da se “umjesto donošenja akcionog plana koje je iniciralo Ministarstvo bezbjednosti BiH, stanje u ovoj oblasti može unaprijediti tako što će svaka institucija sa svoje strane donijeti operativne planove za realizaciju”.

Komplikovana smo zemlja

Načelnica Mirna Miljanović kaže da je “u prvih šest mjeseci ove godine MUP RS-a podnio nadležnim tužilaštvima izvještaje u vezi sa šest krivičnih djela narušavanja polnog integriteta nad djecom”, kao i to da MUP RS-a već šest godina provodi projekat po osnovnim i srednjim školama s ciljem podizanja svijesti djece, roditelja i nastavnika o opasnostima koje vrebaju na internetu.

Nenad Stevandić ističe: “Mi smo komplikovana zemlja. Kad se kod nas pokrene inicijativa, onda na državnom nivou misle da je to zgodna varijanta za rješavanje i nekog drugog problema. Ne, problem o kojem govorimo treba odvojiti od prenosa nadležnosti, od entitetskih nadležnosti, od državne nadležnosti i staviti ga u funkciju zaštite djece”, smatra Stevandić.

To što je Komitet UN-a za prava djece zatražio od svih država izradu evidencije ne samo pedofila nego i počinilaca svih krivičnih djela vezanih za seksualno zlostavljanje djece, Stevandić ne vidi da je u suprotnosti sa zvaničnim stavom RS-a.

“Ako registar prvo donese RS, neka se ostali pridružuju, ako ga neki kanton prvi donese, pridružit će mu se RS. Jer, možete usvojiti ne znam kakav propis na državnom nivou, ali ako ne možete zaštititi dijete od, možda, prodavača lizala ili vaspitača u školi, trenera ili učitelja, onda je sve uzaludno”, upozorava potpredsjednik NSRS-a.

Milovanović, opet, smatra da zakon o pedofiliji, kako god se zvao, mora biti jedinstven na nivou BiH.

“Nismo ništa postigli ako, recimo, u RS-u donesemo takvu vrstu zakona, a FBiH ili Brčko distrikt ne donesu nešto slično ili isto”, govori Milovanović, koji nije želio komentarisati stav zvaničnika RS-a u vezi s akcionim planom.

“Nisam u toku, ali mislim da bi političari morali malo šire na sve gledati”, kaže Milovanović. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,