Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kod Kalinovika pronađeni posmrtni ostaci sedam žrtava

Preuzmite sliku

U nastavku ekshumacije na lokaciji Dobro Polje u općini Kalinovik pronađeni su posmrtni ostaci još dvije žrtve u ovoj masovnog grobnici, tako da su do sada pronađeni posmrtni ostaci najmanje sedam osoba na ovom lokalitetu, kao i više skeletnih ostataka velikih kostiju, koje će značajno pomoći u utvrđivanju identiteta nestalih osoba, čiji su ostaci pronađeni, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istražitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine koordinira rad i aktivnosti ovlaštenih službenih osoba, koje sudjeluju u procesu ekshumacije, koja se na navedenoj vrlo nepristupačnoj lokaciji, vrši već sedam dana, u svim vremenskim uvjetima.

“Nakon okončanja procesa ekshumacije, posmrtni ostaci bit će proslijeđeni u prosekturu u Visokom, kako bi se što prije otpočelo s procesom utvrđivanja identiteta stradalih osoba pronađenih na ovom području”, navodi se u saopštenju.

Na pronađenim posmrtnim ostacima uočeni su tragovi predmeta za vezivanje kao i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja, što će značajno pomoći u istrazi u ovom predmetu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Do saznanja u o navedenoj lokaciji za koju su pronađene informacije da se radi o masovnoj grobnici, došlo se zajedničkim operativnim radom SIPA-e i Tužilaštva BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje