Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koalicioni partneri razgovarali o raspodjeli pozicija u državnim institucijama

Preuzmite sliku

Predstavnici stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou razgovarali su danas u Istočnom Sarajevu o raspodjeli pozicija u državnim institucijama nakon što su dogovorili pozicije u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Kako je novinarima nakon sastanka kazao predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, koji je predložen za državnog ministra vanjskih poslova BiH, u pitanju je prirodan proces o kojem su razgovarali u dobroj i konstruktivnoj atmosferi.

“Razgovarali smo o ključnim pozicijama u sistemu, njih oko 18, u kojima su istekli mandati čelnim ljudima. U pet od šest institucija u sektoru sigurnosti na čelu su ljudi čiji su mandati davno istekli. Oni su odgovorni više svojim političkim šefovima nego institucijama Bosne i Hercegovine što oslikava potrebu da se ova stvar brzo rješava”, dodao je Konaković.

On tvrdi da su se danas dogovorili da će odmah po okončanju formiranja Vijeća ministara BiH, što se, kaže, očekuje u posljednjim danima januara kada bi trebala biti sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, krenuti u brzu implementaciju i na čelo institucija dovesti stručne ljude.

Na sastanku su bili još i predsjednik Naše stranke Edin Forto, koji je kandidat za ministra saobraćaja i komunikacija, a uime Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i kandidat za ministra finansija i trezora Zoran Tegeltija kao i Nenad Nešić, lider Demokratskog narodnog saveza (DNS) i kandidat za ministra sigurnosti BiH.

Uime Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na sastanku je bila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a uime Socijaldemokratske partije (SDP) na susretu su bili Elvir Karajbić i Nerin Dizdar.

Prema dogovoru koalicionih partnera, Zukan Helez (SDP) trebao bi biti ministar odbrane, Staša Košarac (SNSD) ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Davor Bunoza (HDZ) ministar pravde, Dubravka Bošnjak (HDZ) ministrica civilnih poslova i Sevlid Hurtić, kao prijedlog Pokreta za državu iz Republike Srpske, ministar za ljudska prava i izbjeglice. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje