Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koalicija “Pod lupom” zabilježila 238 izbornih nepravilnosti tokom septembra

Preuzmite sliku

Stotinu dugoročnih posmatrača koje je angažovala Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” zajedno sa 85 organizacija civilnog društva zabilježili su 238 slučajeva izbornih nepravilnosti tokom tri sedmice posmatranja, od 7.do 27. septembra.

Srđan Ostojić, izborni analitičar Koalicije “Pod lupom” na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao je da se 81 slučaj nepravilnosti odnosi na preuranjenu i zakonom zabranjenu kampanju u 46 opština i gradova Bosne i Hercegovine.

“Sljedeća najučestalija nepravilnost je zloupotreba javnih resursa, funkcija i intenziviranje javnih radova i učešće javnih službenika u kampanji političkih subjekata. Ukupno je bilo 54 različita ovakva slučaja“, naveo je Ostojić.

Zabilježeno je 19 slučajeva pristrasnog medijskog izvještavanja, 13 slučajeva pritiska na medije ili NVO, po 11 slučajeva zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte i raspirivanja etničke, vjerske ili rasne netrpeljivosti.

“Posebno zabrinjava 10 zabilježenih slučajeva pritiska na birače i kupovine glasova“, istakao je Ostojić i dodao da inače zabrinjava i trend porasta ovih nepravilnosti pozivajući nadlećna tijela da odrade svoj posao.

Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije “Pod lupom” rekao je da su zabilježili i pokušaje infiltracije stranačkih ljudi u redove posmatrača Koalicije, u većoj mjeri nego ikada prije, osuđujući ovakve pokušaje i upozoravajući političke subjekte da njihovi pokušaji neće biti uspješni i navodeći da će se svim silama boriti da sačuvaju reputaciju i povjerenje javnosti koje su stekli u prethodnih šest godina.

On je naveo da od 143 lokalnih zajednica – 62 lokalne izborne komisije ne održavaju redovne sedmične sjednice, a komisije Istočnog Novog Sarajeva, Novog Grada, Pala (FBiH) i Starog Grada Sarajevo nisu održali ni jednu sjednicu u periodu posmatranja.

Četiri lokalne izborne komisije još uvijek rade u nepotpunom sastavu, a to su Goražde, Teslić, Kupres (RS) i Petrovac, a u Bihaću, Bosanskom Grahovu, Istočnom Novom Sarajevu, Sanskom Mostu i Višegradu navode da nemaju adekvatnih uslova za rad. Izborna komisija u Vitezu nema usvojen poslovnik o radu.

Deset lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe zakona koje se odnose na ravnopravnostspolova i to podjednako, pet na štetu žena i pet na štetu muškaraca“, kazao je Jovanović.

Dodao je da se rokovi CIK-a BiH u najvećoj mjeri poštuju i da je zabilježen samo jedan slučaj u opštni Ravno da izvod iz Centralnog biračkog spiska nije bio javno dostupan građanima na vijeme.

Uloženo je ukupno sedam prigovora političkih subjekata lokalnim izbornim komisijama a kojise odnose na trgovinu mjestima u biračkim odborima, stranačku pristrasnost komisija i zloupotrebu ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte”, naglasio je Jovanović.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da se izborne nepravilnosti tokom izbornog dana koje su do sada bilježili odnose na četiri posto posmatranih biračkih mjesta.

Svaka izborna nepravilnost može uticati na rezultate izbora, to je naš jasan stav, međutim nemoguće je reći da je to u ozbiljnoj mjeri narušilo volju građana s obrizom da je riječ o incidentnim pojavama na određenom broju biračkih mjesta. Međutim ono što zabrinjava jeste da se fokus izbornih nepravilnosti i globalno i u kontekstu BiH iz godine u godinu premješta sa izbornog dana u period prije izbornog dana. Postalo je previše očigledno krasti glasove na izborni dan zato što su oči javnosti i postrača i stanaka uprte na sam izborni dan – to se sada radi kroz sive zone, puno skrivenije, kroz pritiske, kupovinu glasova, uslovljavanje otkazima, nuđenje novog zaposlenja, neažurne biračke spiskove sa mrtvim po opštinama, zolupotrebu javnih resursa, funkcija…”, rekao je on.

Ilija Trninić, član Strateškog odbora Koalicije rekao je da se trenutne aktivnosti provode kroz STEP projekat koji finansira Evropska unija, a sufinansira Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

“Na izborni dan planiramo da 3.000 posmatrača bude angažovano na biračkim mjestima u BiH, a cilj nam je zaštita glasova birača. Nas ne zanimaju rezultati izbora zanima nas da rezultati budu stvarni odraz izborne volje građana”, rekao je Trninić.

Iz Koalicije “Pod lupom” pozvali su građane da izađu na izbore 15. novembra i ostvare svoje pravo glasa jer je to jedini način da se spriječe prevare i onemoguće da neko iskoristi njihov glasački listić.

Svi nalazi će biti dostavljeni CIK-u BiH na dalje postupanje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje