Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koalicija ‘Pod lupom’ zabilježila 1.245 različitih izbornih nepravilnosti

Preuzmite sliku

Koalicija “Pod lupom” objavila je danas rezultate drugog preliminarnog izvještaja o dugoročnom posmatranju Lokalnih izbora 2020. godine u BiH, za period od 7. septembra do 8. novembra, navodeći da su u tom periodu zabilježili 1.245 različitih izbornih nepravilnosti.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, posmatrači Koalicije “Pod lupom” registrovali su da se najveći broj nepravilnosti odonosi na zabranjenu kampanju (242), rad službenika u kampanji (201), zloupotrebu javnih resursa (163) i trgovinu mjestima u biračkim odborima (85).

Kako je kazao projekt menadžer Koalicije “Pod lupom”, Dario Jovanović najveći broj prijava odnosi se na političke subjekte SNSD (45), SDA (30), SDS (11), HDZ BiH (10), DNS (5), SDP (5), itd.

– Nastavlja se praksa trgovine mjestima u biračkim odborima. Drastični primjeri dolaze iz Zvornika, gdje SNSD ima sve ili većinu članova u najmanje 15 od 87 biračkih odbora ili iz Stanara, gdje je čak 39 političkih subjekata registrovano za učešće na izborima na manje od 8.000 birača, a što upućuje na fantomske političke subjekte kojima je cilj trgovina mjestima u biračkim odborima – kazao je Jovanović.

Dodaje da je nastavljena i praksa vršenja pritiska na birače i kupovine glasova, o čemu su posmatrači koalicije izvijestili u 77 slučajeva.

Zabilježeni su brojni navodi o kupovini glasova po cijenama od 50 do 150 KM.

Veći broj političkih subjekata preusmjerio je aktivnosti u kampanji na društvene mreže i druge audiovizuelne alate za političku promociju. Također, zabilježeni su predizborni politički skupovi u suprotnosti sa svim preporukama za sprječavanje širenja koronavirusa, bez reakcija nadležnih organa i sankcija.

Posebno je izražena zloupotreba društvene mreže Facebook za korištenje neprimjerenog govora.

Slučajevi plaćene preuranjene kampanje, navoda o zloupotrebi ličnih podataka za glasanje putem pošte, trgovine mjestima u biračkim odborima, kupovina glasova, kao i drugi nalazi posmatranja, dostavljeni su CIK-u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje