Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Koalicija Država: Debakl bh. lidera u Briselu je krajnji alarm za ujedinjenje za spas i promjenu u BiH

Preuzmite sliku

Razgovor u Evropskom parlamentu sa članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini je jasno pokazao dubinu političke krize u Bosni i Hercegovini, ali i prave uzročnike te krize, saopštili su iz Koalicije Država.

Član Evropskog parlamenta i njemački diplomata Michael Gahler detektirao je glavne protagoniste malignog ruskog uticaja u Bosni i Hercegovini, te ukazao na činjenice koje su problematične po budućnost naše zemlje i regije u cjelini.

Žalosno je bilo gledati i slušati pravdanje svojih opstrukcija rada državnih i entitetskih organa od strane Milorada Dodika i Dragana Čovića, kao i njihove pokušaje da se odgovornost prebaci na političke predstavnike Bošnjaka kao i bošnjački narod u cjelini.

Dodik i Čović su pokušali da iskoriste Evropski parlament kao platformu za legitimaciju svojih dugogodišnjih floskula koje su marketinški formulisane da izazovu pozitivnu reakciju kod islamofobične krajnje desnice Evrope.

Ali, nije im uspjelo. Većina europarlamentaraca je bila jasno i otvoreno na strani građanske i moderne države Bosne i Hercegovine u kojoj nema mjesta za mržnju, podjele i diskriminaciju bilo koje vrste.

Također, nisu dozvolili da Dodikovo i Čovićevo rusofilsko podilaženje Putinu prođe neprimijećeno. Europarlamentarci poput spomenutog Gahlera ili nizozemske zastupnice Tineke Strik su direktno pozvali Milorada Dodika da odmah odustane od svog opasnog savezništva sa Putinom, te da ”njegovo flertovanje sa Putinom – koji je vratio rat na evropski kontinent – ne može ostati bez posljedica”.

Koalicija Država će predano raditi na usvajanju evropskih principa i vrijednosti u našoj državi, a ruska agresija na Ukrajinu jasno pokazuje koje političke opcije u Bosni i Hercegovini baštine takve vrijednosti a koje ne.

Kako je Dante Alighieri rekao, “najmračniji krugovi pakla rezervirani su za one koji u vremenima moralne krize ostanu neutralni i suzdrźani”, a pogotovo se to odnosi na one koji podržavaju snage zla.

Mirsad Hadžikadić, kandidat Koalicije Država! za člana Predsjedništva, je poručio da je jedini način da Bosna i Hercegovina krene ka progresu, funkcionalnosti i pravednosti da građani kroz poštene izbore izaberu svoje političke predstavnike koji će, poštujući interese države Bosne i Hercegovine, dogovorom postići društveni ugovor koji će zaštititi prava i identitete svih građana podjednako, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje