Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ko su i šta rade žene bh. političara: Mnogo smo negativnog proživjeli (FOTO)

Preuzmite sliku

Dok supruge svjetskih lidera svoje muževe prate u stopu i podjednako medijima odgovaraju na postavljena pitanja, u našoj zemlji je to potpuno drugačije. Da li je u pitanju mentalitet, koji govori da muškarac priča i da iz kuće smije izaći samo onoliko koliko to on dozvoli ili je u pitanju sram od zanimanja njihovih jačih polovina, teško da možemo dobiti pravi odgovor. Sigurno je jedno, supruge bh. političara nisu baš raspoložene govoriti za medije. Objašnjavaju nam kako nikada nisu pričale javno i da to nije praksa.

“Mi svoj život držimo u svom domu i ja ne bih mogla govoriti o našoj privatnosti. Sve što javnost želi znati o intimi porodice Ivanić, na ta pitanja odgovara moj suprug. Mi smo se tako dogovorili i nikada ja nisam istupala u medijima. Sva pitanja koja imate postavite Mladenu i on će vam nadam se odgovoriti”, kazala je Gordana Ivanić, supruga člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

 • Gordana Ivanić je po zanimanju ekonomistica i zaposlena je u Komercijalnoj banci u Banjoj Luci. Svog supruga Mladena upoznala je za vrijeme zajedničkog studija. Gordana i Mladen imaju dvoje djece, sina Vladimira i kćerku Jelenu.

  Jedne su privržene porodici i onome što dom podrazumijeva, druge su žene od karijere, treće pokušavaju balansirati, no onih koje slobodno govore o političkoj aktivnosti svoji muževa nema. Kako su skoro svi bh. političari, kroz svoje djelovanje, mnogo puta lošim potezima pokazali da ih se i cijela porodica treba stidjeti, nije ni čudo što rijetko kada imamo priliku vidjeti da neka od supruga ili članova porodice govori o njihovom poslu. Radije će se i supruge sličnim načinima boriti za fotelju u nekoj od državnih firmi ili sakriti pod onom “Šuti, on nam obezbjeđuje sve što poželimo, neka ga u politici, nek se gura kao i ostali”.

  Jedna od onih koje žele karijeru je zasigurno Sebija Seka Izetbegović, supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Jedna je od rijetkih supruga bh. političara koja je poznata javnosti. Sebija je direktorica Kliničkog centra u Sarajevu. Ona nije voljna da govori ni o onome što je dužna medijima da objasni, a to je njen posao i upravljanje Kliničkim, a posebno nije spremna pričati o privatnim stvarima. Ali je Bakir svojevremeno znao objasniti kako su se upoznali.

  “Kad sam došao na vojničko odsustvo, a bilo je to u julu 1982, sreo sam je u gradu. Bila je lijepa, preplanula, nasmijana, pa sam je zovnuo da ostavi društvo s kojim je izašla, dvije drugarice, i da ide sa mnom. Pristala je i evo ide sa mnom godinama”, rekao je Izetbegović jednom prilikom i dodao kako on plaća režijske troškove, a Sebija kupuje hranu.

 • Sigurni smo da Sebija, jer se svakako lavovski borila za svoju direktorsku poziciju, svom snagom podržava politiku muža. Čak se spekuliše da će se i kandidovati za predsjednicu BiH. Tvrdnje da supruge državnika obično imaju veliki utjecaj na posao svojih muževa, posebno se navode kada se njeno ime izgovara. Sebija i Bakir imaju kćer Jasminu.

  Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, oženjen je Nadijom, s kojom ima kćerku Najru i sina Harisa. Nadija Nikšić je šefica ispostave Kantonalne porezne uprave u Konjicu.

  “Moram biti iskrena i kazati da nikada nisam govorila o privatnim stvarima u našoj porodici i nadam se da ćete to razumijeti. Nije to jednostavan put kako neki misle, ali ne bih o tome pričala u medijima. Mnogo toga smo proživjeli negativnog. Najgore godine. Pokušajte shvatiti”, rekla je kratko Nadija Nikšić, supruga Nermina Nikšića.

 • Jedan od rijetkih koji nikada nije krio svoju porodicu je Martin Raguž. On nam je nedavno sasvim otvoreno ispričao gdje mu studiraju djeca i čime se bave. No, njegova Marina, nije bila mnogo rječita.

  “Nikad do sada nisam govorila ništa o političkom djelovanju mog supruga i to sve vaše kolege znaju. Ovo je prvi put da ću samo kazati kako Martin ima apsolutnu našu podršku u svemu što obuhvata njegovo političko djelovanje i bezuvjetno ga u tome podupiremo. To je jedina rečenica koju mogu da ponudim javnosti i ne bih dalje govorila o bilo čemu što je vezano za porodicu Raguž”, rekla je Marina, koja je po zanimanju diplomirani ekonomista, a zaposlena je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

 • Martin i Marina imaju četvero djece, dvije kćerke, Martinu i Mariju-Katerinu, i dva sina, Roberta i Marka-Leonarda.

  Ni supruga Milorada Dodika ne voli da javno govori o njihovom životu. Komšije su medijima znale kazati kako je skromna, da je privržena porodici i da je to njena glavna obaveza, i da politiku nastoji držati daleko od doma. Po zanimanju je ekonomski tehničar. Ono što sigurno znamo je da Milorad ne štedi na svojoj supruzi, posebno kada novac ne dolazi iz njegovog džepa. Vidjeli smo to najsvježijim primjerom, kada je svoju dragu poslao u SAD na inauguraciju Donaldu Trumpu.

 • Da se ljudi iz SNSD-a služe mudrim koracima kako bi dobili ono na šta ciljaju, pokazuje i ljubavna priča Nikole Špirića. Naime, kako pišu neki bh. mediji, Nada Špirić je rođena kao Naida Salković i navodno je sestra pjevača Nedžada Salkovića. Drugi izvori, vjerovatno tačniji, govore da je Nada Špirić (Naida) zapravo kćerka Hamdije Salkovića. Kakogod, Nada je ekonomistica po zanimanju i uposlena je u poslovnici Raiffeisen banke u Banjoj Luci. Nikolu je navodno upoznala u Sarajevu, a udajom za njega promijenila je ime i prezime. Nada i Nikola Špirić imaju dvoje djece, kćerku Jovanu i sina Aleksandra.

 • Još jedna, pored Sebije, koja se može uvrstiti među “žene od karijere” je supruga predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, Bernardica Čović. Pravnica je po zanimanju i bila je suvlasnica advokatske kancelarije u Mostaru. Medijima je poznata po mnogim pravnim slučajevima. Zadnje informacije govore da se povukla u mirovinu.

 • Jedna od rijetkih koja je nekad htjela govoriti o političkom djelovanju svog muža je Sabina Komšić, supruga Željka Komšića, predsjednika DF-a. To je bilo za vrijeme njegovog predsjednikovanja Predsjedništvom BiH.

 • “Kad izlazimo imamo pratnju. Živimo svoj život i stvarno se trudimo da se ne poremeti naša svakodnevnica. Promjene su ipak prisutne. Na godišnji odmor idemo s cijelom pratnjom. Uvijek nas ima puno. Kad je njegov posao u pitanju, tu se ne petljam, ja sam apolitičan tip. Sve pročitam, šta mi nije jasno pitam, ali se ne petljam. Ne dopuštam da se kod kuće sve vrti oko politike i prekidam te razgovore”, kazala je prije nekoliko godina Sabina, sa kojom Željko ima kćerku Lanu.

  Dok se supruge bh. političara kriju i troše novac svojih muževa na putovanja i dobru garderobu, oni nisu toliko škrti na privatnosti. Za koji glas, posebno u vrijeme predizbornih kampanja, rado će se pohvaliti nekom porodičnom anegdotom. Čak su mnogi i porodice iskorištavali u promotivne svrhe. Ali kada zauzmu fotelju, onda sasvim jasno poručuju kako ne žele da se članovi njihovih porodica spominju. (source.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,