Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

KO SDPBiH Tuzla insistira na izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda

Preuzmite sliku

Predsjedništvo Kantonalne organizacije Socijaldemokrastke patrije BiH Tuzla na sjednici održanoj krajem oktobra u Tuzli jednoglasno je usvojilo zaključak da pruža podršku nedavno usvojenom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH.

Dosadašnja nepravedna raspodjela javnih prihoda u FBiH koja traje od 2006. godine, dovela je u potpuno neravnopravan položaj stanovnike Tuzlanskog kantona. Neprihvatljivo je da ‘jedan stanovnik Kantona Sarajevo vrijedi dva puta više od stanovnika Tuzlanskog kantona’.

Radnici u obrazovnom i zdravstvenom sektoru, policijski i državni službenici za isti posao koji rade moraju imati jednaku platu i jednake uvjete rada u cijeloj FBiH.

Tokom primjene postojećeg Zakona, nepravednom raspodjelom javnih prihoda u FBiH, Tuzlanski kanton je oštećen za preko 500 miliona KM. Smatramo da je krajnje vrijeme da se ova nepravda ispravi.

Imajući u vidu činjenicu da je TK najmogoljudniji kanton u FBiH, da je industrijski bazen, te da je među glavnim generatorima razvoja privrede BiH, dosadašnja raspodjela javnih prihoda u FBiH naročito prema TK je nepravedna i neprihvatljiva.

Predsjedništvo KO SDPBiH Tuzla će kontinuirano pratiti aktivnosti vezano za ovaj zakon, saopćeno je iz KO SDPBiH Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje