Subota, 22. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

KO SDP TK: Pozivamo SDA i DF na principijelnu politiku, nek raskinu koaliciju sa Miloradom Dodikom

Preuzmite sliku

KO SDP BiH Tuzlanskog kantona pozdravlja i u potpunosti podržava sankcije SAD-a izrečene zbog pokušaja rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, kao i za zloupotrebu vlasti i korupciju u BiH.

Poručujemo da je država BiH najvažnija i veća od bilo koje političke stranke i bilo kojeg pojedinca.

SAD su najiskreniji i najvažniji prijatelj BiH, zaslužne za održivost BiH, te poručujemo da će i dalje biti naš najvažniji partner, te da ćemo kroz zajedničku saradnju i nakon što se objave ostala 52 imena kojima će biti izrečene sankcije, odrediti koje konkretne korake poduzeti.

Ovom prilikom ističemo da je Vlada TK i vladajuća većina u Skupštini TK u proteklom perirodu imala izuzezno dobru saradnju s Američkom ambasadom u BiH u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te očekujemo da ćemo tu saradnju ojačati i u narednom periodu.

Borba protiv svih oblika korupcije i kriminala jedno je od glavnih opredjeljenja SDP-a i Vlade TK, što pokazuju i konkretne aktivnosti niza antikoruptivnih mjera, koje je poduzela aktuelna Vlada TK, kao jedina od svih dosadašnjih Vlada u TK, a neposredno po preuzimanju mandata.

Napominjemo da je Vlada TK donijela niz zakonskih rješenja u pogledu borbe pritiv kriminala i korupcije, a posebno izdvajamo Zakon o porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika TK, te oformila Ured za borbu protiv korupcije.

Povodom sankcija, koje je State Department uveo predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću naglašavamo da najozbiljnije shvatamo poruku SAD-a i u skladu s tim ćemo, kao ozbiljna partija, na svojim organima donijeti stav i o tome upoznati javnost.

Pozivamo SDA i DF na principijelu politiku, shodno njihovom jučerašnjem oglašavanju u medijima, te ih podsjećamo da bi na tragu te „principijelnosti“ trebali i sami poduzeti iste korake koje traže od nas, s obzirom na to, da su u vlasti na višim nivoima sa SNSD-om, čiji je predsjednik Milorad Dodik na „crnoj listi“ SAD-a.

Stabilna država i zaštita institucija BiH uvijek je, a naročito u ovom nezahvalnom momentu imperativ svih nas, koji ovu zemlju volimo i čuvamo njen integritet.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,