Ponedjeljak, 26. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

KO SDP BiH Tuzla: Žarko Vujović udaljava nas od puta ka NATO-u koristeći retoriku koja podsjeća na Milorada Dodika

Kantonalna organizacija SDP-a BiH Tuzla uputila je danas saopćenje za javnost u kojem zahtijevaju od Skupštine Tuzlanskog kantona da se ogradi od izjavepredsjednika Skupštine Žarka Vujovića.

Sjedinjene Američke Države su najvjerniji i najmoćniji saveznik Bosne i Hercegovine. Građani Bosne i Hercegovine duguju veliku zahvalnosti Vladi i narodu SAD-a.

U sadašnjoj konstelaciji političkih odnosa, od odlučujuće je važnosti pokazati zahvalnost i njegovati dobre odnose sa ovom velikom, najvećom vojnom silom, pogotovo što će stav SAD-a biti odlučujući kada se bude odlučivalo o prijemu BiH u NATO. Bez prijema u NATO nama nema trajne sigurnosti i sigurne budućnosti.

Prijemu BiH u NATO snažno se protive Rusija, Srbija i RS. Na sve odluke međunarodne zajednice, koje su dobre za Bosnu i Hercegovinu i koje podrže svi ambasadori od Amerike, do Evrope, ambasador Rusije stavlja veto. Bez obzira na to, ako budemo uporni i principijelni, Sjedinjene Američke Države i velike sile Evropske Unije, omogućit će nam ulazak u NATO i Evropsku Uniju.

Politika koju vodi vladajuća većina u Tuzlanskom kantonu, mjesecima nas udaljava od tog cilja. Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić (iz SD-a Envera Bijedića), podržan od SDA premijera Denijela Tulumovića i Vlade TK, a zatim od većine u Skupštini tj. od SDA, SD-a, DF-a, SBiH-a i SBB-a, grubo je ignorisao preporuke amabasadora SAD-a i Visokog predstavika. I to u dva navrata, tj. pri donošenju zakona kojim neovisnu policiju pretvara u ovisnu i prilikom nelegalne smjene direktora policije, Dževada Kormana.

To do sada u Bosni i Hercegovini nije uradio niko osim Milorada Dodika, čovjeka sa crne američke liste.

Nakon Skupštine TK na kojoj su poslanici SD-a, SDA i njihove sluge odbile opravdan zahtjev opozicije za smjenu ministra Brkića, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović (iz SD-a Envera Bijedića) je na veoma drzak način uvrijedio Vladu i narod Sjedinjenih Američkih Država, uvrijedio naše saveznike bez kojih danas ne bismo bili među živima i bez čije podrške ne možemo ući u NATO i tako obezbijediti sigurnost budućim generacijama, jer je izjavio ‘mi nismo pedeset prva država Amerike, niti neke ruske gubernije.’

Žarko Vujović ne može izjednačavati Sjedinjene Američke Države sa ‘nekom ruskom gubernijom’, kako je izjavio, jer to Vlada i narod Sjedinjenih Američkih Država nisu zaslužili, jer to narodi Bosne i Hercegovine nisu zaslužili.

Mi građani Tuzlanskog kantona ne možemo dopustiti da nas Žarko Vujović udaljava od našeg puta ka NATO paktu, na način da koristi retoriku koja nas podsjeća na retoriku Milorada Dodika. I to u sred Tuzle i Tuzlanskog kantona!

Zahtijevamo od Skupštine Tuzlanskog kantona da se ogradi od izjave predsjednika Skupštine Žarka Vujovića. Ta izjava je uvredljiva za naše prijatelje i nas, i ta izjava ne odražava volju, mišljenje i osjećanja građana Tuzlanskog kantona, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje