Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

KO SDA: Izjednačiti plate doktora s platama ministara u Vladi TK

Preuzmite sliku

Izražavamo zabrinutost u vezi s posljednjim dešavanjima u zdravstvenom sistemu na području TK.

Sistem zdravstvene zaštite je temeljni segment za opstanak jedne zajednice i društva općenito. Urušavanjem i degradacijom zdravstvenog sistema narušava se zdravstvena zaštita stanovnika što direktno implicira na izazivanje nesigurnosti i ugroženost zdravlja odnosno ljudskih života.

Cijeneći da su zdravstveni radnici na području Tuzlanskog kantona, u miru i u ratu, ostavili i ostavljaju neizbrisiv trag, izražavamo naše nezadovoljstvo i protest posljednjim radnjama koje su dovele do “ponižavajućeg” položaja naše doktore i stomatologe. Zdravstveni radnici moraju imati privilegiran položaj u našem društvu. Raduje nas činjenica da će prosječna plata medicinara (medicinska sestra, viša medicinska sestra) biti najveća u FBiH, što ova struktura zaposlenih unutar naših zdravstvenih ustanova i zaslužuje.

Posebno želimo naglasiti da je sistem zdravstvene zaštite TK je postao regionalni brend, a zasigurno najveće zasluge za ovaj status pripada našim doktorima što potvrđuju sama priznanja i nagrade. Cijeneći sve kazano Klub zastupnika SDA u Skupštini TK traži od Predsjednika Skupštine TK (PDA), Premijera Vlade TK (PDA) i Ministra zdravstva (SBB) da poduzmu konkretne radnje i da javnosti daju odgovore na neka od pitanja:

1. Tražimo zakazivanje sjednice hitnog karaktera Skupštine TK (u narednih 48 h) na kojoj bi se razmatrala problematika doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona. Saznanje da je u toku potpisivanje više stotina kolektivnih otkaza od strane doktora medicine i stomatologa s područja TK daje ozbiljnost situaciji i opasnost da građani TK ostanu bez adekvatne zdravstvene zaštite, što je alarmantno i nedopustivo. Skupština pod hitno mora da zasjeda, razmotri pomenutu problematiku te zauzme određene zaključke i stavove koji će doprinijeti prevazilaženju trenutne situacije s ciljem da građani TK ne ostanu bez adekvatne zdravstvene zaštite.

2. Tražimo da se omogući osnovno pravo doktora medicine i stomatologa TK tj. da imaju mogućnost na nezavisno odlučivanju u borbi za ostvarivanje osnovnih profesionalnih i ljudskih prava.

3. Na osnovu čega je u Tuzlanskom kantonu do sada u nekoliko navrata dodjeljena i poništena reprezentativnost Sindikatu doktora medicine i stomatologije TK?

4. Ko je svojim djelovanjem odnosno nedjelovanjem doveo doktore u ponižavajući položaj da moraju svoja prava tražiti na ulici i potpisivanjem kolektivnih otkaza?

5. Da li je istina, da je rješenje o utvrđivanju reprezentativnosti Sindikata doktora medicine i stomatologije TK urađeno i da je u “ladici” već tri mjeseca u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku i da ga Ministrica ne potpisuje pod političkim pritiskom?

6. Na osnovu čega je u drugim kantonima data reprezentativnost Sindikatima doktora medicine i stomatologije, a na području Tuzlanskog kantona pod istim okolnostima to nije moguće?

7. Zbog čega smo jedini kanton kome se osporava reprezentativnost Sindikatu doktora medicine i stomatologije?

8. Tražimo da plata doktora bude izjednačena s platama ministara u Vladi TK. (Osnovna plaća, po novim koeficijentima, za ljekara specijalistu iznosi 1.908 KM, subspecijalistu 1.988 KM i za doktore medicine koji tek počinju s radom 1.630 KM” dok osnovna plata ministra u Vladi TK je oko 2700 KM).

9. Tražimo od Vlade TK da iznađe mogućnosti i uvaži Sindikat doktora medicine i stomatologije TK za socijalnog partnera, te da izda rješenje o reprezentativnosti kao što su to uradile Vlade drugih kantona, u suprotnom moraju biti svjesni odgovornosti i posljedica koje mogu nastati kao posljedica najavljenih radnji od strane doktora i stomatologa TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,