Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ko kaže da je u BiH teško stanje: Gradonačelnik Prijedora kupuje “Audi” od 120.000 maraka

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković raspisao je poziv za kupovinu službenog automobila vrijednog 120.000 maraka kao zamjenu za staro vozilo vrijednosti 7.500 maraka.

Traženim karakteristikama auta najbolje odgovara novi model “Audija A7” s luksuznom opremom.

Đaković u pozivu traži automobil od najmanje 2.900 kubika i jačinom motora od 200 kilovata, s pogonom na četiri točka i automatskim mjenjačem. Auto treba da bude dug gotovo pet metara, s prtljažnikom od najmanje 500 litara, javlja BIRN.

Prema pozivu, auto treba da ima mogućnost otključavanja i zaključavanja bez upotrebe ključa, da ima kameru za parkiranje unazad i grijanje prednjih sjedišta.

Traženoj jačini motora, dimenzijama i cijeni najbolje odgovara novi luksuzni model “Audi A7 Sportback”, limuzina čija je vrijednost veća od 100.000 konvertibilnih maraka i koja može još rasti, zavisno od dodatne opreme.

Federalni revizori su opisali zbog čega je sporno navođenje tačnih karakteristika auta i naveli primjer nabavke auta u Uredu predsjednika Federacije BiH, gdje nije poštovan Zakon o javnim nabavkama jer se “u tehničkoj specifikaciji ne može ograničiti na određenog proizvođača ili tip proizvoda ako bi se time pogodovalo ili isključili određeni gospodarski subjekti ili proizvodi“.

Dokumenti dostupni na stranici Grada Prijedora pokazuju da nabavka novog automobila nije u ovogodišnjem planu javnih nabavki, a što je zakonska obaveza.

Đaković prodaje stari automobil “Audi A6” iz 2006. godine procijenjen na 7.500 maraka, odnosno nabavlja novi automobil po sistemu “staro za novo”, što također nije dopušteno po Zakonu o javnim nabavkama. Na to su revizori upozoravali više puta u različitim izvještajima.

Jedini način za zamjenu starih automobila je njihova prodaja i kupovina novog automobila u odvojenim procesima.

Iz Gradske uprave nisu odgovorili na pitanja Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), ali su nakon upita napravili izmjene tenderske dokumentacije. Stari “Audi” više nije dio tendera, izbačen je model kupovine “staro za novo”, čime je tender za Grad Prijedor još “skuplji”.

U Prijedoru planiraju za auto izdvojiti do 123.000 maraka s porezom, što je samo 10.000 manje od iznosa koji je izdvojen 2016. godine za nabavku dva sanitetska vozila za lokalni Dom zdravlja. Nedavno je Dom zdravlja pokrenuo nabavku dva polovna vozila čija je ukupna cijena 23.800 maraka.

Gradski odbornik Mirsad Duratović smatra da je 120.000 maraka previše sredstava za jedno službeno vozilo, “ne samo na nivou gradonačelnika nego kad su u pitanju vozila generalno”.

“Milionski iznosi idu na kupovinu i održavanje auta, a s druge strane nemamo dovoljno sredstava za neke socijalne kategorije, finansiranje prevoza učenika, sredstva za javne kuhinje moramo ‘navlačiti očima’ da povećamo za nekoliko obroka”, kaže Duratović.

On naglašava kako u Prijedoru postoje mnogo veći prioriteti od nabavke vozila, poput javnih kuhinja i škola.

“Naša djeca idu u te škole i mi kao grad bismo trebali također da investiramo i popravljamo uslove u tim školama”, smatra Duratović i ističe podatak da je ove godine planirano 80.000 maraka za podršku povratku.

Grad Prijedor nedavno je objavio poziv za dodjelu poticaja za zapošljavanje. Svaka od stavki iznosi manje od cijene novog vozila za gradonačelnika. Za zapošljavanje mladih bit će izdvojeno 25.000, za samozapošljavanje i zapošljavanje novih radnika po 100.000, a za podršku ženskom poduzetništvu 9.000 maraka.

Ratko Stojić iz Srpske demokratske stranke (SDS) smatra da je vrijednost auta prevelika u odnosu na budžet Prijedora i da se “za pola te cijene može nabaviti dovoljno luksuzan auto”.

“Puno je stvari potrebno ovom gradu, a ja uvijek prioritet dajem zapošljavanju mladih, da ne odlaze iz ovog grada, i sva moguća sredstva treba usmjeriti da bi mladi ostali”, kaže Stojić.

Odbornik Dalibor Grabež također smatra da bi socijalna davanja i infrastruktura trebali biti prioritet.

“Vjerujem da gradonačelnik treba nabaviti novi auto, ali ne u tolikom iznosu”, kaže on.

Na molbu za razgovor s gradonačelnikom, kao i na zvanični upit Gradu o ovoj kupovini, BIRN BiH do trenutka pisanja teksta nije dobio odgovore.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje