Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ko će izdržavati kazne u državnom zatvoru u Vojkovićima (VIDEO)

Preuzmite sliku

Državni zatvor, ogledalo BiH, godinama u izgradnji, prazan, poligon političkih igara, dočekao je otvorenje, doduše formalno, svečano je, poučuju iz Ministarstva pravde BiH, na jesen.

Da li će zatvor zaista primiti prve zatvorenike polovinom naredne godine, jer trenutno za 400 zatvorenika Ministarstvo u entitetskim zatvorima dnevno plaća izdržavanje 40 KM, kao i da li će se u dogledno vrijeme riješiti kadrovski sporovi, odnosno da li će upravnik biti Srbin ili Hrvat, i iz koje stranke još je pod upitnikom.

– Ono je praktično neriješeno i ostaje za neka tijela za neke stranačke pregovore u narednim mjesecima. Kada se usvoje akti, raspiše konkurs za direktore ove institucije. Sve je po zakonu, u ovoj fazi pripreme su u nekom periodu od nekoliko sedmica ili mjeseci. Po Zakonu to radi Ministarstvo pravde i to je nešto na šta ne možemo da utičemo njegovo je legitimno da to buide Srbin, Hrvat, Bošnjak, bilo šta – kazao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prijem zatvorenika reducirao bi troškove koje BiH izdvaja entitetima za plaćanje zatvorenika, a što prema proračunima iznosi preko 450 hiljada eura. Osim toga olakšao bi se boravak zatvorenika u drugim kazneno-popravnim zavodima, gdje su zatvorske jedinice znatno manje od ovih i gdje je u njima nerijetko više osoba.

Prema nekim podacima, u zadnjih nekoliko mjeseci broj zatvorenika se znatno povećao, pa se postavlja pitanje da li je ovu sudsku angažovanost uslovila nedavna afera u Visokom sudskom tužilačkom vijeću BiH.

Zatvor će prevashodno naseliti osuđeni ratni zločinci i osobe osuđene zbog teškog kriminala. Za razliku od ovog, ostali Kazneno-popravni zavodi u našoj zemlji nisu toliko uslovni.

– Ako bi govorili u procentu od 1 do 10, možemo reći da je to 6-7, kroz određena ulaganja u te ustanove. To za posljedicu ima da je manji broj onih osoba koji se nalaze na izdržavanju kazne u istim ćelijama veći je prostor… Samo određeni broj ustanova ima vlastite doktore – istakla je Jasmina Džumhur, ombudsmanka za ljudska prava BiH

– Krivična djela za koja je nadležan Sud BiH, po toj logici sa zatvorenicima raspoređuje Ministarstvo pravde BiH i ono u suštini jedan je od upravitelja zatvora, tako da će te osobe imati prioritet da popune zatvore vezane za krivična dijela – izjavio je Armin Kržalić, sa Fakulteta za kriminalistiku Univerziteta u Sarajevu.

Državni zatvor svoj kamen temeljac dobio je 2006. godine, radovi su počeli 2014., a završeni su 2017. godine. Pored svega neizvjesno je kada će početi sa radom. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje