Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Klirinški dug: Ambasada BiH u Rusiji koči isplatu 125 miliona dolara?

Preuzmite sliku

Isplata 125 miliona dolara ruskog klirinškog duga BiH je blokirana, jer nota, koja upućena iz Sarajeva putem Ambasade BiH u Moskvi, danima ne stiže u rusko Ministarstvo finansija.

Prijem ove note je posljednji korak potreban da bi Rusi nastavili proceduru isplate duga.

Sagovornik “Glasa Srpske” iz Ministarstva finansija i trezora BiH navodi da su predstavnici ruskog Ministarstva finansija već pitali šta je sa pomenutim dokumentom.

“Sporazum o isplati duga, koji je u ime BiH u Moskvi 21. marta potpisao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, predviđa da je momenat stupanja na snagu datum dobijanja posljednjeg pisanog obavještenja o završetku unutrašnjih procedura nužnih za njegovu realizaciju”, rekao je izvor ovih novina.

Prema navodima ovog dnevnog lista, rusko Ministarstvo treba da odgovori na notu i nakon dobijanja odgovora počinje da teče rok od 45 dana za uplatu novca na račun Ministarstva finansija i trezora, koji je otvoren u Centralnoj banci BiH.

Sagovornik navodi da je nota poslata Ministarstvu spoljnih poslova BiH 2. juna da bi je ono proslijedilo Ministarstvu finansija Rusije.

“U noti su informacije o ispunjenosti svih uslova u vezi sa potraživanjem BiH od Ruske Federacije na osnovu klirinškog duga. U toj noti je navedeno da više nema formalnih prepreka da bude izvršena transakcija 125 miliona dolara u korist BiH, ali pošto ona nije prosliđena Rusiji, još nije počeo da teče rok od 45 dana u kojem se očekuje uplata tog novca”, rekao je sagovornik “Glasa”.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH apelovali su da ova nota bude poslata što prije, jer dok to ne bude učinjeno, BiH ne može očekivati odgovor ni isplatu pomenutog duga.

“Uputili smo 7. juna urgenciju Ministarstvu spoljnih poslova BiH, ali se još ništa ne dešava. Došli smo u sramotnu situaciju da nas Rusi mole da nam daju novac”, tvrdi sagovornik.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak kaže da nema informacije da li je nota stigla ruskom Ministarstvu, a u Kancelariji za odnose s javnošću tog ministarstva su potvrdili da je Odsjek za međunarodne pravne poslove te institucije 2. juna diplomatskim putem uputio notu Ambasadi BiH u Moskvi.

U Ambasadi BiH su rekli da je ambasador Mustafa Mujezinović na godišnjem odmoru, te da za informacije pozovu iduće sedmice.

Ruski klirinški dug nastao je prije rata u BiH i odnosi se na nenaplaćena potraživanja ovdašnjih preduzeća, koja su svoje proizvode isporučile u Rusiju.

Od ukupnih 125,156 miliona dolara ovog ruskog duga, Republika Srpska dobiće 36,29 miliona, Federacija BiH 72,59 miliona, Brčko distrikt 3,75 miliona, a institucije BiH 12,51 miliona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,