Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kina donira Oružanim snagama BiH opremu vrijednu 10 miliona yuana

Preuzmite sliku

Izaslanstvo Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), koje predvodi ministrica obrane BiH Marina Pendeš posjetilo je u okviru službenog posjeta Narodnoj Republici Kini Ministarstvo nacionalne obrane ove zemlje, a teme razgovora bile su iz domena bilateralne obrambene suradnje te aktuelnih reformi obrambenog sustava u BiH i NR Kini.

Također, razgovarano je i o doprinosu oružanih snaga dviju država međunarodnom miru i sigurnosti kroz sudjelovanje u operacijama potpore miru te su razmijenjena mišljenja o regionalnoj i globalnoj sigurnosnoj situaciji, prilikama i izazovima.

Ministri su bilateralnu obrambenu suradnju ocijenili dobrom, s realnim prilikama i perspektivama za proširenje u sadržaju i obimu te je istaknuta važnost nastavka partnerskog odnosa i suradnje.

Ministar Wanquan potvrdio je spremnost za daljnju podršku NR Kine aktualnim i budućim projektima modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH.

Ova podrška ogledat će se u održavanju redovitih bilateralnih konzultacija i dijaloga na svim razinama, sponzoriranim programima izobrazbe i obuke za pripadnike OSBiH na vojno obrazovnim ustanovama u NR Kini te donaciji Kine za OSBiH u vrijednosti od 10 miliona yuana, kroz isporuku specijaliziranih strojeva za izvođenje inženjerijskih radova u niskogradnji.

Sporazum o donaciji između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH već je u pripremi za zaključenje, kao i stručni razgovori o vrsti i tipu sredstava koja će biti donirana.

Posjet izaslanstva MO i OSBiH nastavlja se i sutra, kada je predviđen posjet jednoj od divizija garnizona, uz sastanak sa Zapovjedništvom Divizije i demonstraciju opreme i operativnih sposobnosti postrojbi.

Osim ministrice Pendeš, u izaslanstvu MO i OSBiH su i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH generalbojnik Mirko Tepšić, tajnik Ministarstva obrane BiH Muhamed Smajić, pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i pomoćnik ministra obrane za financije i proračun Miro Cabo, saopšteno je iz MOBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje