Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora, Sadiković na dvije

Preuzmite sliku

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, osuđen je na devet godina zatvora. Prvostepenom presudom naloženo je i oduzimanje imovine u vrijednosti od 1,7 miliona KM. Anes Sadiković osuđen je na dvije godina zatvora.

Kemal Čaušević i još 53 osobe uhapšeni su u junu 2014. godine u akciji “Pandora”. Među uhapšenima su bili i uposlenici spomenute državne institucije, kao i carinskih terminala. Optužnica je potvrđena 2017. godine.

Tužilac Dubravko Čampara ocijenio je da je dokazano da je Čaušević početkom 2007. stupio u kontakt sa trgovcima tekstilom Anesom Sadikovićem i Sedinetom Karićem. Dogovorio je da će favorizovati njihove firme na štetu drugih. Kazao je i da će im se priznavati manje cijene na fakturama od stvarnih i da njihova roba neće biti detaljno pregledana.

Čampara se osvrnuo na izjave svjedoka koji su naveli da su Sadiković i Karić zauzvrat Čauševiću davali 1.000 KM po uvezenom kamionu. Dodao je da je Čaušević na taj način dobio više od 1,7 milion. Od Sadikovića blizu 1,3 miliona, a od Karića oko 425.000 KM.

Tužilac je podsjetio na svjedočenje Karića, koji je osuđen na godinu zatvora po sporazumu o priznanju krivnje, kao i na iskaze drugih svjedoka.

Odbrana je naglasila da je Čauševiću mandat na poziciji direktora UIO-a istekao 8. decembra 2008. godine. Smatra da nije mogao počiniti djela koja mu se stavljaju na teret poslije tog perioda. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje