Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kemal Čaušević i Sedinet Karić negirali krivicu

Preuzmite sliku

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević izjasnio se da nije kriv za zloupotrebu položaja, a Sedinet Karić je negirao krivicu za davanje dara.

Sud BiH je početkom aprila 2017. godine potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH protiv Čauševića zbog zloupotrebe položaja i Karića za davanja dara.

Čaušević je optužen za primanje dara, pranje novca te zloupotrebu položaja, dok se Karić tereti da je kao vlasnik firmi “Obitex” i “KS Obitex” davao novac Čauševiću za uvoz tekstila u periodu od 2007. do 2011. godine.

Tužilaštvo tereti Karića da je tokom četiri godine Čauševiću dao ukupno 425.000 maraka “u zamjenu za favoriziranje firme kao uvoznika tekstila kroz poslovanje Uprave za indirektno oporezivanje”.

Čaušević je optužen i da je od novembra 2004. do kraja 2012. godine kupovao nekretnine u vrijednosti većoj od 1,2 miliona maraka, kako bi novac za koji je znao da potiče iz krivičnih djela stavio u legalne tokove.

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje tereti se i da je prekoračio svoja ovlaštenja kada je firmi “Glas Srpski – Grafika” iz Banje Luke pribavio protivpravnu imovinsku korist od 200.000 KM, nakon tendera za štampanje poreskih markica. (detektor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje