Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

KCUS: Zauzeti svi respiratori u funkciji i respiratori iz Kine

Preuzmite sliku

Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a, prim. dr. Amela Katica Mulalić za N1 je izjavila da je trenutno svih 60 respiratora zauzeto u Posebnom respiratornom centru.

“Danas u KCUS-u imamo 534 korona bolesnika sa izrazito teškim, srednje teškim i teškim kliničkim slikama. Svi pacijenti zahtijevaju određeni vid kiseoničke potpore, a najteži bolesnici hospitalizirani su u Posebnom respiratornom centru, koji je potpuno popunjen. Svih 60 respiratora u Respiratornom centru zauzeti su teškim bolesnicima. S obzirom da se kapaciteti veoma brzo pune, trenutno radimo na otvaranju dodatnog krila u zgradi stare Hirurgije, u okviru kojeg ćemo obezbijediti dodatnih 28 mjesta sa kiseoničkom podrškom”, kaže za N1 prim. dr. Katica – Mulalić.

Šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju dalje govori da će se slike koje svakodnevno gledaju zauvijek urezati u njihovim sjećanjima i ostaviti značajan pečat. Iako većina ljekara i medicinskog osoblja KCUS-a veći dio svog radnog vijeka radi s teškim bolesnicima, ovako nešto još nikada nisu vidjeli.

“Apsolutno je nemoguće imati potpunu kontrolu, jer određeni bolesnici u jednom trenutku pokazuju znake oporavka i dobro se osjećaju, a već u narednom se njihovo stanje pogoršava i umiru, dok mi bespomoćno gledamo i apsolutno ne možemo učiniti ništa. To ostavlja ogroman i neizbrisiv trag. Situacija se usložnjava iz minute u minutu i apelujemo na građane da se maksimalno pridržavaju mjera zaštite. Iako je na KCUS-u ogroman pritisak, svi ljekari, medicinsko i nemedicinsko osoblje daju svoj maksimum u borbi za svaki život i očuvanje zdravlja naših bolesnika”, izjavila je za N1 prim.dr. Amela Katica-Mulalić.

Kao što se može vidjeti u fotogaleriji, u funkciji su i respiratori iz Kine koje je nabavila FUCZ, odnosno Vlada Federacije BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,