Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kažnjena 52 vozača u RS zbog nepropisnog parkiranja na mjestima za invalide

Preuzmite sliku

Policija Republike Srpske je za četiri sata kontrole tokom jučerašnjeg dana sankcionisala 52 nesavjesna vozača, koja su nepropisno koristila parking prostor predviđen za osobe sa invaliditetom.

Za navedeni prekršaj, u Banjoj Luci su kažnjena 23 vozača, u Prijedoru 14, Bijeljini devet, a u Doboju njih šest, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Aktivnosti na evidentiranju i sankcionisanju prekršaja nepropisnog parkiranja i zaustavljanja motornih vozila na mjestima koja su predviđena kao parking prostor za lica sa invaliditetom, provedene su jučer, u dva vremenska intervala, u trajanju od ukupno četiri sata.

Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano je da vozač ne smije da zaustavi ili parkira vozilo na mjestu koje je označeno kao parking prostor za lica sa invaliditetom, ako vozilo nije obilježeno znakom “pristupačnosti“. Za navedeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 40 KM.

Također, navedenim zakon propisano je da vozilo, kojim upravlja lice kojem su oštećeni ekstremiteti bitni za upravljanje vozilo, mora biti obilježeno posebnim znakom, to jest znakom “pristupačnosti“. Znakom “pristupačnosti“ mogu biti obilježena i vozila u kojima se za vrijeme vožnje nalaze lica sa stepenom invaliditeta 100 posto.

Obaveza vozača koji imaju znak “pristupačnosti“ jeste da isti postave na vidnom mjestu u donjem desnom uglu prednjeg vjetrobanskog stakla vozila. Znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja lice sa oštećenim ekstremitetima ili se lice sa invaliditetom prevozi u vozilu i daje pravo parkiranja vozila na mjestu označenom za parkiranje vozila sa navedenim znakom.

Iz MUP-a RS apeluju na učesnike u saobraćaju da se ponašaju savjesno i odgovorno i da vozila ne zaustavljaju i parkiraju na posebno označenim mjestima za parkiranje vozila, jer se na tim mjestima može samo parkirati vozilo obilježeno znakom “pristupačnosti“. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,