Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kazne za građane BiH: Plaćaju 300 eura na izlasku iz Crne Gore

Preuzmite sliku

Sve više bh. državljana koji su proveli godišnje odmore u Crnoj Gori žali se da su pri izlasku iz ove države morali platiti kaznu od 300 eura jer navodno njihov boravak nije prijavljen policiji u roku od 24 sata, piše Patria.

S obzirom da je tek pola ljetne sezone, a mnogi se spremaju na ljetovanje na Crnogorskom primorju važno je da bh. državljani znaju šta mogu očekivati, a isto važi i za one koji imaju dvojno državljanstvo.

Na društvenim mrežama takođe su se pojavila upozorenja da se treba policiji prijaviti boravak. Očito je da turisti moraju tražiti i čuvati račun o plaćenom smještaju.

 • jaz-plaza-crna-gora-ljetovanje
 • Iz MUP Crne Gore za Patriju su potvrdili da je potrebno izvršiti prijavu.

  “Kao i do sada, dovoljno je što gost ostavlja ličnu kartu ili pasoš tamo gdje je našao smještaj, privatno ili u hotelu. Nije se potrebno prijaviti tri dana, ukoliko se nalazite u tranzitu kroz Crnu Goru”, kaže Stanko Čabarkapa, savjetnik u MUP-u Crne Gore u Odjeljenju za integrisano upravljanje granicom i graničnim prelazima.

  No, šta ako se radi o ljudima koji su iselili iz Crne Gore u ratnom periodu i imaju dvojno državljanstvo? Hoće li oni platiti 300 eura ako se na vrijeme ne prijave u policiju?

  “Oni su državljani jer imaju imovinu u Crnoj Gori. Kazna od 300 eura je zakonska i važi samo za one koji ne poštuju osnovne obaveze”, kaže Čabarkapa.

 • jaz_3_crna_gora_plaza_ljetovanje
 • Međutim, postoji i opasnost da vlasnici smještaja ne urade tu svoju obavezu prijavljivanja gostiju.

  “U tom slučaju krivi su oni koji su vam dali smještaj i za to trebaju snositi posljedice – kaže Stanko Čabarkapa i dodaje da postoje međugranična područja BiH i Crne Gore čiji su stanovnici oslobođeni graničnih peripetija i to u prečniku od tridesetak kilometara.

  Dakle, turisti iz BiH koji posjećuju Crnu Goru, moraju tražiti račun za smještaj kako bi bili sigurni da neće imati problema na granici prilikom napuštanja ove države. (Nap.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,