Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Katica-Mulalić: Najveća smrtnost je na njemačkom respiratoru, a ne na kineskom

Preuzmite sliku

Doktorica Amela Katica Mulalić, šefica Kinike za anesteziju i reanimaciju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, osporila je navode da kineski respiratori koje je nabavila Vlada FBiH imaju najveću smrtnost.

-Mi anesteziolozi smo sa najtežim pacijentima, koji su na granici života i smrti. Bavimo se pacijentima koji su izuzetno teškog općeg stanja, životno ugroženi“, kazala je.

Dodala je da je za pacijente sa COVID-19 oksigenalna terapija esencijalna, te da nijedan pacijent nije uskraćen za adekvatnu terapiju.

-Pacijenti dolaze u izuzetno teškom općem stanju i često zahtijevaju respiratornu potporu i mnogi pacijenti se ne bi oporavili bez respiratora. Svaki respirator je izvor kiseonika i on ga isporučuje invazivnim ili neinvazivnim metodama. U najvećem broju kod nas su Dreger respiratori i mi ih najviše volimo, i najviše smo s njima radili. Svi pacijenti koji su životno ugroženi, stavljamo ih na naše Dregere. Imamo i VG i ACM, i druge respiratore i to su respiratori koji su nam puno značili u ovim teškim vremenima, kazala je.

Dodala je da je bio sasvim dovoljan broj respiratora i mogli su procijeniti koje koristiti.

-Obzirom da smo stavljali na Dreger respiratore i najveća nam je smrtnost, 65% na Dreger respiratorima. Pacijenti koji dolaze u jednom teškom stanju, vi im možete isporučivati kisik i na najboljoj mašini, ali ako su to teške bolesti pluća – da taj kiseonik ne može kroz kapilarnu membranu da se transportuje u krv, pacijenti bez obzira na sve jednostavno umiru, kazala je dr.Amela Katica Mulalić. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje