Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kardinal Puljić zaredio devet đakona za svećenike

Preuzmite sliku

Tokom svečanog euharistijskog slavlja na svetkovinu sv. Petra i Pavla u srijedu je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski u miru kardinal Vinko Puljić za svećenike zaredio četvoricu đakona Vrhbosanske nadbiskupije i petoricu đakona Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene.

Dva zaređena đakona Vrhbosanske nadbiskupije su iz Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, a dva iz Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa “Redemptoris Mater“, a đakoni iz Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene su vlč. Josip Marković, vlč. Josip Papak, vlč. Dino Mustafija, vlč. Paul Henrique dos Santos Coelho, fra Mislav Jozić, fra Zvonimir Batista, fra Marko Cvitković, fra Ivan Stanić i fra Mijo Ljubos, priopćila je Katolička tiskovna agencija.

U koncelebraciji je bilo oko 80 svećenika među kojima provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, članovi Nadbiskupskog ordinarijata i Stolnog kaptola vrhbosanskog, poglavari iz sva tri bogoslovna sjemeništa i profesori s oba teološka učilišta u Sarajevu, župnici župa iz kojih dolaze ređenici i drugi.

Kardinal Puljić čestitao je svima koji obilježavaju godišnjicu svog svećeničkog ređenja pozivajući ih da zahvale Bogu koji ih je sačuvao u vjernosti zvanju i poslanju te da, ako su posrnuli, obnove svoju ljubav Kristu i Crkvi. Pozdravio je sve đakone, kandidate za svećeničko ređenje ističući da su oni 32. generacija koju on osobno redi za svećenike.

“Do sada, prije vas sam zaredio 269 svećenika, izuzevši one koji su nas napustili, od kojih 152 redovnika, najviše franjevaca, i 117 dijecezanskih svećenika”, kazao je kardinal Puljić.

Spomenuo je da u današnjem vremenu prevladava mišljenje kako Katolička Crkva smeta u javnom, političkom i gospodarskom životu što doprinosi da njezini članovi budu izloženi napadima i progonima. Ređenike je upozorio da bi u takvom vremenu „mogli biti izvrgnuti podvalama i ucjenama, te da će njihove slabosti koristiti kako bi što više oblatili Crkvu”.

“Blate je i tamo gdje nema blata, a pogotovo ako ga ima, zato vas, dragi ređenici, posebno želim ohrabriti danas nakon toliko godina praćenja svećenika. Prvo što vam stavljam na srce, a dok vama govorim, govorim i svoj dragoj braći misnicima: danas i vi, poput Petra, ispovjedite svoju vjeru u Isusa Krista. Tu leži vaša snaga, tu leži vaš izvor ustrajnosti, a taj Isus Krist ostao je na više načina među nama. Ne dajte se zavesti javnim mnijenjem i učmalošću života pa da jednostavno pristupite Svetom Pismu kao običnom tekstu. To je riječ Božja i živite od nje”, kazao je Puljić.

Nakon propovijedi uslijedio je obred svećeničkog ređenja tijekom kojeg su svi prisutni pjevajući molili litanije svih svetih na latinskom jeziku. Nakon što je kardinal Puljić položio ruke na glave ređenika, to su učinili i provincijal Dadić i svim prisutno svećenici, a onda je kardinal Puljić izmolio molitvu ređenja.

Nakon što su župnici rodnih župa pomogli novozaređenim svećenicima staviti štolu i obući misnicu, kardinal Puljić im je pomazao dlanove svetim uljem i predao im u ruke pliticu s hostijom i kalež s vinom, te sa svakim od njih izmijenio cjelov mira što je nakon njega učinio i provincijal fra Dadić.

Na kraju mise kardinal Puljić čestitao je novozaređenim svećenicima i predao im potvrde o ređenju zajedno s dekretom na prvu svećeničku službu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje