Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kardinal Puljić: Budimo svi ujedinjeni

Katolici u Bosni i Hercegovini i svijetu danas slave Božić, najradosniji blagdan u godini koji je posvećen miru, sreći i porodičnom okupljanju.

Ovaj blagdan slavi se u čast Kristovom rođenju.

U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu sinoć je održana i sveta Božićna misa ponoćka. Ponoćku je u glavnom gradu BiH predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

U poruci u povodom najradosnijeg katoličkog blagdana Božića nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić je izrazio želju da svi u ovom trenutku slavlja budu ujedinjeni.

“Nažalost, ni danas nema mjesta za Isusa. I danas mnoge majke koje nose dijete pod svojim srcem, poslodavac je otpušta, jer nema mjesta za onu koja treba roditi ili, još gore, prije nego što se zaposli, stavlja joj uvjet da, ako će roditi, nema mjesta za posao. To nisu priče, to su činjenice na terenu, a ovamo plačemo, nema radnika, nema djece”, kazao je Puljić, zapitavši se gdje je to čovječanstvo izgubilo kriterijume?

U našoj zemlji porodice, prijatelji i komšije okupljaju se na ovaj dan uz bogatu trpezu na kojoj se serviraju tradicionalna jela i kolači, a posebno su karakteristični suhi božićni kolači koji se prave nekoliko dana prije blagdana. Ranom zorom vjernici odlaze na misu, a potom slijedi zajednički ručak.

Kuće Katolika posebno su okićene na Božić i uglavnom se u svakoj nalazi božićno drvce ispod kojih se ostavljaju pokloni za ukućane. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,