Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Karadžin: Ko truje građane Tuzle odgađajući gradnju Bloka 7 ?

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Naše stranke Zvjezdan Karadžin ističe da je krajnje vrijeme za ubrzanje gradnje Bloka 7 u termoelektrani Tuzla kako bi Tuzlaci “prodisali”.

On je to saopćio povodom informacija-najava o odgodi gradnje Bloka 7 zbog potrebe izgradnje nove termoelektrane u Banovićima.

Krajnje je vrijeme da se politika, kao i ekonomska politika Elektroprivrede podrede interesu države i građana te da ubrzaju proces gradnje Bloka 7. Nadam se samo da nije riječ o svjesnom stopiranju tj. prolongiranju trovanja građana Tuzle zarad sopstveničkih interesa – zaključuje Karadžin.

 • nasa-stranka
 • Ovaj profesor na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu navodi da je i sam učestvovao u izradi studije utjecaja na okoliš kao osnove za dobijanje urbanističke saglasnosti za gradnju Bloka 7 te da zna koliko je gradnja novog bloka urgentna s aspekta zaštite okoline.

  Stari blokovi 3 i 4, koje bi novi blok mijenjao, među najstarijim su u Evropi i izvor su ogromnog zagađenja, napominje on.

  Emisije nekih polutanata su i po deset puta iznad dozvoljenih granica u Evropskoj uniji (EU). Novi blokovi će biti u saglasnosti sa striktnom EU regulativom, zbog čega građani Tuzle željno iščekuju dan kad će se završiti Blok 7 (a kasnije i blok 8) da mogu normalno disati, a da ne govorimo o kaznama koje će naša zemlja morati plaćati vezano za emisije stakleničkih plinova – izjavio je Karadžin.

  U Banovićima su već počele pripreme za izgradnju termoelektrane, prevashodno zbog činjenice da će novi blokovi termoelektrane Tuzla koristiti okolinski prihvatljiviji lignit iz Rudnika Kreka te bi Banovići ostali bez tržišta za 900.000 tona godišnje, koliko plasiraju u postojeće blokove u Termoelektrani Tuzla, napominje on.

  Indikativno je da je Rudnik Banovići, koji nije u koncernu s Elektroprivredom BiH, pripreme za izgradnju svoje termoelektrane izveo daleko bolje i brže. U vezi s tim pokreće se pitanje odgovornosti za kašnjenje izgradnje Bloka 7 – zaključuje Zvjezdan Karadžin.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje