Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kapidžić: Pravimo model da mladi mogu kupiti stan od 50 kvadrata za 50 hiljada

Preuzmite sliku

Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo govorio je o subvencioniranju rješavanja stambenog pitanja mladih.

Kazao je da on jeste rekao u Skupštini KS da se od ove godine ukida subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, ali da je u nastavku rekao da će osmisliti drugi način.

“Tada sam rekao u idućoj godini, jer treba vremena da se osmisli projekat i da se sve realizira. To je bilo tako rečeno, ja ne znam odakle ta informacija da sam ja rekao da se ukida i da neće biti subvencioniranja”, pojasnio je za N1.

 • Ministar smatra da ovo subvencioniranje ne bi trebalo biti pri Ministarstvu prostornog uređenja, nego Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih.

  “Kada sam prvi put otvorio budžet početkom marta, pitao sam zašto ovaj projekta uopšte provodi ovo Ministarstvo, kada se bavi prostornim uređenjem, građenjem i okolišem. Ne vidim nikakvu dodirnu tačku, obzirom da je to bio projekat u koji nisu bili uključeni ni fondovi za stambenu izgradnju, niti bilo kakvo građenje stanova nije bilo u opciji, nego jednostavno podjela subvencija”, kazao je.

  Pojasnio je šta novi model podrazumijeva.

  “Ljudi koji su očekivali dobiti pare na već kupljen stan, neće ih obradovati ovo. Ovaj novi vid će biti u tom smislu da se subvencionira rješavanje stambenog pitanja, a ne riješenog stambenog pitanja. Jedan od uslova je bio da se priloži notarski ugovor kupljenog stana i to je bilo subvencioniranje riješenog pitanja. Model koji radimo je model koji će otvoriti mogućnost mladim ljudima da uopšte riješe stambeno pitanje, da uđu u proceduru rješavanja stambenog pitanja”, kazao je.

  Prema njegovim riječima, subvencija će se davati za kupovinu stana ne većeg od 50 kvadrata.

  “Ovaj model što pravimo bi trebali biti stanovi od 50 kvadrata, koje bi mladi mogli da kupe za 50 hiljada. To jedino se može uraditi sa dva stambena fonda kojima je, između ostalog, to i funkcija. Mi ćemo ubrzati taj projekat i immo spremljene dvije zgrade koje će ući u taj projekat i koje trebaju da se počnu graditi. Da se u tom modelu mladim ljudima koji imaju platu od 600 do 900 maraka omogući da uđu u program kredita da bi došli do stambenog prostora”, pojasnio je Kapidžić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje