Subota, 22. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kantonalna inspekcija ZDK će zapečatiti kompleks: SRC Ajdinovići se danas zatvara

Kantonalna inspekcija Zeničko-dobojskog kantona će danas zapečatiti sportsko-rekreativni centar Ajdinovići.

Sarajevski mediji pišu da je advokat koji zastupa SRC Ajdinovići, Senad Pećanin, izjavio da je ovo odluka sanitarne inspektorice.

“Unatoč svim laboratorijskim pretragama koje su pokazale da nisu ni u kakvoj vezi s hranom i pićem u Centru Ajdinovići, sanitarna inspektorica je ipak donijela odluku o zabrani objekta te je najavila dolazak inspekcije danas u 10 sati”, rekao je Pećanin.

Vlasnik SRC Ajdinovići je odlučio zatvoriti kompleks, zbog čega će kako se navodi, 50 osoba ostaiti bez posla.

Pećanin ipak ističe kako ne postoji indicija da SRC Ajdinovići ima odgovornost za tegobe 11 djece.

“Posluženo je 1.500 obroka, a 11 ih je imalo tegobe. Laboratorijski nalazi pokazuju da oni nisu imali tegobe niti od hrane niti od pića”, rekao je on.

Podsjećamo, 21. i 22. augusta su mladi sportisti koji su boravili u kompleksu hitno prebačeni na Infektivnu kliniku sarajevskog Kliničkog centra zbog simptoma trovanja hranom.

Riječ je o djeci uzrasta 14 i više godina koji su u ovom sportsko-rekreativnom centru kod Olova boravili na rukometnom kampu.

Vezano| U SRC Ajdinovići hranom se otrovalo 20 djece? Sumnja se na salmonelu | Izbio požar u SRC Ajdinovići kod Olova: Izgorio pomoćni objekat (VIDEO) 

Amer Čulo iz Sportsko-rekreativnog centra Ajdinović je taj dan izjavio da su djeca pila hladne sokove, a da je možda u pitanju i sunčanica.

“S obzirom na to da je riječ o mladim sportistima, djeca su pila hladnu Cedevitu i druge sokove. Na meniju su bili i ćevapi, a moguće je i da je u pitanju sunčanica”, rekao je Čulo.

Podsjećamo također da je u ponedjeljak, 26. augusta je u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići u ranim jutarnjim satima buknuo požar. Hostel koji je izgorio do temelja je bio upravo onaj u kojem su djeca odsjela i dobila simptome trovanja. Istraga ovog slučaja je još uvijek u toku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje