Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kanton Sarajevo: Stanari moraju dostaviti dokaz o vlasništvu stana ili će platiti 2.000 KM kazne

Preuzmite sliku

Mnoge građane iznenadilo je ovih dana obavještenje na oglasnim pločama u haustorima zgrada u kojem se upozoravaju etažni vlasnici da do 31. decembra dostave upraviteljima dokaz o vlasništvu stana koji posjeduju.

Ukoliko to ne urade, mogu biti kažnjeni i to od 200 do 2.000 KM. Ovo obavještenje uputilo je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, a upravitelji su bili dužni da tu obavijest postave u svim ulazima.

Baza podataka

Stanarima je nejasno zbog čega je potreban dokaz o vlasništvu i da li taj dokument moraju lično donijeti upravitelju, te kako ovu obavezu mogu ispuniti oni koji imaju stan u Sarajevu, ali trenutno ne žive u BiH. Od predsjednika Udruženja upravitelja zgrada FBiH Eldina Fakića smo saznali da se ova aktivnost provodi radi pravljenja što bolje baze podataka, jer ima mnogo slučajeva u kojima podaci vlasnika stanova nisu potpuni.

Ovi podaci, navodi, važni su kada se, naprimjer, pokreću sudski postupci zbog dugovanja za održavanje zgrade kako bi se znalo ko je vlasnik stana i na koga treba poslati tužbu.

“Dešavaju se situacije da je čovjek umro prije pet godina, a upravitelj ne zna ko je vlasnik stana. Također, kada treba utuživati zbog dugovanja, ne zna se ko je vlasnik i kome treba poslati tužbu. Najviše problema je sa napuštenim stanovima. Prilikom pucanja instalacija upravitelji ne znaju kome poslati račun. Sve su to problemi sa kojima se susreću svi upravitelji u KS-u, jer imamo lošu bazu podataka. Zbog toga smatramo da je ovo dobar potez Ministarstva”, kazao je Fakić za Oslobođenje.

On je istakao da etažni vlasnici dokaz o vlasništvu (ZK izvadak, kupoprodajni ugovor) mogu lično donijeti upravitelju ili, ukoliko nisu u mogućnosti doći, mogu to uraditi poštom, mailom ili faksom.

Obaveze

“Dokument se može donijeti na uvid i ne mora biti ovjeren. Samo je bitno da etažni vlasnici dokažu da su oni vlasnici stana. Oni koji su to nekad ranije učinili, ne moraju sada donositi”, naveo je Fakić.

Dodao je i da Zakon o upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova zgrada propisuje obavezu etažnih vlasnika da prilikom kupovine stana dostavljaju rješenje o stanu, međutim, to se kod nas, prema njegovim riječima, slabo poštuje.

“Otkako smo stavili obavještenje Ministarstva, dosta nam se stanara javlja i donosi rješenja”, zaključio je Fakić. (Oslobodjenje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,