Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kandidati za prijem u Graničnu policiju odgovarali na pitanja iz anatomije, astronomije, biohemije…

Preuzmite sliku

Koliko kostiju ima ljudsko tijelo, kada je Zemlja najbliža Suncu i koliko njemački Parlament broji parlamentaraca, bila su samo neka od pitanja na testu.

U sklopu konkursne procedure za prijem 120 kadeta u Graničnu policiju BiH u subotu, 24. januara 2015. godine, izvršen je test općeg znanja. Na ovo testiranje koje je istovremeno obavljeno u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Livnu izašlo je ukupno 3.412 kandidata koji su trebali da odgovore na tridesetak, najblaže rečeno, čudnih pitanja.

Kandidati koji su se studiozno pripremali za testiranje za rad u Graničnoj policiji, pri tome pripremajući znanje iz oblasti granične kontrole i drugih pripadajućih zakona koje Granična policija primjenjuje u svom svakodnevnom radu, zaprepastili su se kad su na stolovima pročitali pitanja koja im je pripremila konkurska komisija.

Tako su, primjerice, kandidati morali odgovarati na sljedeća pitanja: Koliko kostiju ima ljudsko tijelo? Kad je Zemlja najbliža Suncu? Koliko njemački Parlament broji parlamentaraca? Koliko Savezna Republika Njemačka u svom sastavu ima država? Datum slijetanja na Mjesec? Dva vezana pitanja, datum svršetka I svjetskog rata, i potom datum početka II svjetskog rata? Još jedno pitanje iz astronomije: između kojih planeta se nalazi planeta Zemlja? Koji je element najzastupljeniji u Zemljinoj atmosferi?

U sklopu testnih pitanja “zalomilo” se i pokoje pitanje iz oblasti za koju se najveći broj naivnih kandidata i primpremao. Primjerice, kome se javi kapetan stranog plovila prilikom ulaska njegovog broda u luku Neum?

Na ovako koncipiran test i testna pitanja uspješno su mogli odgovoriti samo oni kandidati koji su prethodno i posjedovali ista. (slobodna-bosna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje