Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kalesija: Obilježena godišnjica bitke na Karovinama

Preuzmite sliku

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić, predstavnici koordinacije boračkih udruženja, članovi Vijeća MZ Hrasno Donje te predstavnici političkih partija i nezavisni kandidat za funkciju načelnika Kalesije, na lokalitetu Karovine položili su cvijeće i proučili Fatihu za šehide koji su živote dali u odbrani te kote od agresora.

Na tom lokalitetu 27 boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine poginulo je braneći temelje države. Odbrana Karovina spriječila je spajanje agresorskih jedinica s onima na Visu i Dubravama, čime je odbranjen veći dio teritorije Kalesije, ali je spriječeno i napredovanje prema Tuzli.

“Naše šehide i naše borce ne smijemo zaboraviti, jer da nije bilo njih sasvim sigurno danas ne bi bilo ni nas” – kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Istaknuo je da je ove godine veći broj osoba došao na obilježavanje godišnjice bitke na Karovinama, iz razloga što je izborna godina i što su pojedini na listama za vijeće.

“Sa ovog mjesta prošle godine sam kazao da će 2020. godine doći, svi oni koji su prethodne tri godine zaboravili za ovo spomen obilježje, da se fotografišu jer je izborna godina i žele da budu viđeni. Naših šehida se treba prisjećati svakoga sata, dana i mjeseca u godini, jer su oni dali nešto najvrednije za temelje ove države” – zaključio je Džafić.

O dešavanjima na Karovinama 1992. godine govorio je direktni učesnik bitke, Hasan Ćorsulić-Soha. On se, sa dosta emocija, prisjetio saboraca sa kojima je branio tu kotu čime je spriječeno prodiranje četnika i drugih paravojnih formacija prema Kalesiji.

“Mjesni imam Muamer Bukvarević sve je pozvao na saradnju te zajedništvo da bi jedni drugima pomogli u kreiranju boljeg ambijenta u lokalnoj zajednici” – saopćila je Služba za informisanje Općine Kalesija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje